Hlavní obsah

Iráčané kvůli krvavému náletu USA zastavili postup v západním Mosulu

– Bagdád

Irácká armáda zastavila operaci, jejímž cílem je osvobodit západní část města Mosul z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS). Stalo se tak poté, co se objevily zprávy o náletech ze 17. března, které připravily o život až 200 civilistů. USA v sobotu uvedly, že koaliční jednotky pod americkým vedením skutečně bombardovaly čtvrť drženou islamisty, kde civilisté zahynuli.

Foto: Khalid al Mousily, Reuters

Iráčtí policisté v Mosulu

Článek

Zprávy o civilních obětech americká armáda prověřuje.

Útok na čtvrť Al-Džadída na západě Mosulu je považován za jeden z nejkrvavějších náletů pro civilisty od americké invaze do Iráku v roce 2003. List The Guardian napsal, že během soboty, více než týden po leteckém útoku, byla z trosek zasažených domů stále vytahována těla.

Americká armáda uvedla, že o bombardování oblasti ji požádal sám Irák. Cílem byli bojovníci Islámského státu. Podle výpovědi svědků byli rozmístěni i na střechách domů, v nichž se civilisté ukryli.

Podle obyvatel čtvrti Al-Džadída dostaly tři domy přímý zásah bombami a další byly poškozeny troskami a ostřelováním.

Irácká armáda také v neděli oznámila, že z budovy v západním Mosulu bylo vytaženo 61 těl. Nebyly nalezeny žádné známky zásahu domu bombou koaličního letectva.

Mosul je druhým největším městem Iráku. Bojovníci IS je ovládli v červnu 2014, kdy z tamní Velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je teď poslední významnou baštou IS v Iráku, začala v polovině loňského října.
V západní části Mosulu je ve čtvrtích ovládaných radikály z IS ještě asi 600 000 civilistů, uvedl ve čtvrtek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle jeho odhadů dobyly irácké jednotky z rukou IS zatím asi 40 procent západního Mosulu, východní část města osvobodily už v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácké síly postupují do centra Mosulu

Irácké vládní síly v neděli dál postupují západním Mosulem k pozicím radikálů z Islámského státu (IS) ve Starém městě a k velké mešitě, jejíž držení má...

Výběr článků

Načítám