Hlavní obsah

Smrtící nálet u mešity v Sýrii vedli Američané

Damašek

Americká armáda v pátek přiznala, že stála za náletem z předchozího dne, při němž v obci al-Džiná nedaleko syrského Aleppa přišly o život desítky lidí. Původní zprávy hovořily o útoku na mešitu, ale Američané tvrdí, že útočili na vedlejší dům s extremisty z Al-Káidy. Arabská televize Al-Džazíra zveřejnila video, které to potvrzuje. Reportér na něm však tvrdí, že dům byl součástí areálu mešity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smrtící nálet u mešity v Sýrii vedli AmeričanéVideo: Reuters

 
Článek

Americké síly „neútočily na mešitu, nýbrž na dům vzdálený asi 50 stop (zhruba 15 metrů)“, uvedl mluvčí středního velitelství (CENTCOM) John Thomas. Podle něj se jednalo o útok na shromáždění teroristů z Al-Káidy, z nichž několik bylo zabito.

Svědci hovoří o nejméně 42 mrtvých civilistech včetně dětí. Některé zdroje uvádějí až 58 obětí. Desítky dalších lidí měly být zraněny. Podle původních informací bylo na místě v době útoku 300 lidí. [celá zpráva]

Armádní mluvčí Thomas poukázal na to, že Američané mají snímky z doby po útoku, které ukazují, že mešita zasažena nebyla. Video, které se objevilo na stránkách Al-Džazíry, to potvrzuje. Mluvčí na videu ukazuje na dům za sebou, který nazývá mešitou. Přilehlá stavba je však zcela zničena. Tu ovšem reportér označil za budovu, jež byla součástí komplexu svatostánku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám