Hlavní obsah

Boje v Sýrii si loni vyžádaly rekordní počet obětí z řad dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

V Sýrii přišlo loni v bojích o život 652 dětí, což je o pětinu více než o rok dříve, oznámil v pondělí Dětský fond OSN (UNICEF). Přímo ve školách nebo poblíž nich bylo v loňském roce zabito 255 dětí. Skutečný počet dětských obětí však může být vyšší. Započteny byly jen potvrzené a identifikované oběti.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrské děti v uprchlickém táboře v Jordánsku

Článek

„V Sýrii se každodenně kvůli bojům dostávají do nebezpečí milióny dětí, jejich životy jsou obráceny vzhůru nohama,” řekl Geert Cappelaere z UNICEF. Podle zprávy Dětského fondu OSN nechodí do škol 1,7 miliónu syrských dětí. Třetina syrských škol není pro výuku použitelná - některé jsou poškozené, jiné obsazené ozbrojenými skupinami.

Na humanitární pomoci je závislých šest miliónů syrských dětí, přičemž 2,8 miliónu jich žije ve špatně dostupných oblastech a 280 tisíc je v obléhaných městech a obcích. Mezi uprchlíky je 2,3 miliónu dětí.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Syrské děti ve škole v Libanonu

Ze zjištění UNICEF vyplývá, že se v Sýrii rozkládá zdravotnický systém a přestává fungovat jakákoli podpora, což vede k tomu, že jsou děti nuceny pracovat, účastnit se bojů nebo vstupovat předčasně do manželství. Loni ozbrojené skupiny zapojily do svého boje přes 850 dětí, což je víc než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2015.

Zpráva UNICEF vychází dva dny před šestým výročím začátku protivládních protestů, které přerostly v krvavou občanskou válku. Ta si vyžádala na 465 000 mrtvých, z toho skoro sto tisíc civilistů, informovala exilová organizace syrských ochránců lidských práv SOHR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám