Hlavní obsah

Rusko se ze Sýrie nestáhne, tvrdí vojenský expert

Ankara

Rusko neopustí Sýrii, varoval v rozhovoru pro turecký list Hürriyet profesor a vojenský expert Mesut Hakkı Caşın z Özyeğinské univerzity, který roky sloužil v tureckém letectvu. Upozornil, že jak Moskva, tak Washington budou dál hrát kurdskou kartu. Navzdory přáním Ankary se podle jeho názoru mezinárodně etabluje syrská kurdská Sjednocená demokratická strana (PYD).

Foto: Reuters

Ruské Suchoje Su-34 v Sýrii

Článek

„Rusko je v Sýrii kvůli tomu, aby tam zůstalo. Představuje velkou vojenskou a politickou sílu. Může to udělat i v Iráku. Rusko už uvedlo, že nedovolí dosáhnout dohody v oblasti bez svého vojenského a politického souhlasu. Rusové ukázali tento postoj v poli. Motivace ruských vojáků je velmi vysoká, a to získává Vladimiru Putinovi velkou podporu. Nyní můžeme říci, že ruský medvěd dosáhl Středomoří,“ prohlásil Caşın.

Varoval nejen před ambicemi Ruska, které zasáhlo na straně vlády Bašára Asada v době, kdy ovládal jen 15 procent území země. Upozornil, že Rusové hrají kurdskou kartu. Vazby začaly poté, co na konci roku 2015 Turci sestřelili ruský Suchoj Su-24 a začali PYD poskytovat také své satelitní snímky, což Turci zjistili, když zadrželi členy PYD/YPG.

„PKK a PYD spolupracují jak s Američany, tak s Rusy. Stali se hráčem na scéně,“ řekl Caşın. PYD a YPG považuje za prodlouženou ruku PPK, obě strany sdílejí podobnou ideologii a vyzdvihují například rovnost pohlaví.

Obě velmoci podporují Kurdy

Nárůst moci PYD považuje za nebezpečí pro Turecko. „Největší hrozbou je, že PKK získalo území v Sýrii. Získali i území v Iráku, vyhráli v oblastech, kde je slabý Masúd Barzání (prezident autonomního Kurdistánu v Iráku, který spolupracuje s Tureckem).

Profesor je přesvědčen, že ani Moskva, ani Washington nepřestanou hrát kurdskou kartu: „Když se podíváte na Trumpa, mluví o nastolení míru mezi Turky a Kudy. Rusko nikdy nebylo proti Kurdům. Pozvali PYD do Moskvy. Rusové říkají, že by Kurdové měli být zapojeni do jednání o nové ústavě. Obě supervelmoci souhlasí, že by měla být dána práva syrským Kurdům. Syrský vůdce Bašár Asad to bude muset přijmout, aby přežil”.

Caşın je přesvědčen, že útok na město Manbidž ovládané Syrskými demokratickými silami, kterým turecká strana vyhrožovala, by nebyl rozumný: „Myslím, že to Spojené státy naštvalo, a proto Rusové zasáhli. Vládní síly vstoupily do oblasti s podporou Rusů a Spojené státy řekly, že o tom byly informovány. To znamená, že mezi nimi existovala dohoda.“

Podle profesora nemůže Turecko spoléhat na podporu USA. „Pro Spojené státy je prioritou bezpečnost Izraele a Sýrie už není hrozbou pro Izrael. Washington prosazuje svou politiku přes místní síly, jako jsou Arabové a Kurdi. Sám očekávám, že Spojené státy a Rusko se dohodnou, protože si myslím, že americká vláda chce dostat Rusko na svou stranu kvůli Číně,“ uzavřel profesor.

Reklama

Výběr článků

Načítám