Hlavní obsah

Masakr v Damašku: Útočníci se odpálili mezi šíitskými poutníky z Iráku, zabili 40 lidí

– Damašek • Aktualizováno

V damašské čtvrti Báb Musála vybuchly v sobotu dvě bomby. O život podle libanonské televize Al-Manár přišlo 40 lidí, většinou Iráčanů. Atentáty měli spáchat dva sebevražední atentátníci. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) ohlásila 44 mrtvých, počet obětí podle ní může stoupat. Čtyřicet mrtvých iráckých civilistů potvrdila irácká televize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr v DamaškuVideo: Reuters

 
Článek

Syrská tisková agentura SANA tvrdí, že mrtvých je 33 a že zraněno bylo přes sto lidí. Útok připsala „teroristům”, což je termín, kterým Damašek označuje své oponenty i islámské radikály.

Útok na poutníky

Podle arabské televize Majádín byly při explozích zasaženy autobusy, které vezly šíitské poutníky na hřbitov Báb as-Saghír. Nálože vybuchly u tohoto hřbitova, který je jedním z nejstarších v Damašku a na němž jsou pohřbeni šíitští náboženští představitelé.

Hřbitov leží jižně od historické části Damašku a podle stanice Majádín patří oblast v jeho okolí k dobře střeženým.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Autobus, který se stal terčem útoku na šíitské poutníky v Damašku

Na záběrech syrské státní televize bylo vidět krvavé skvrny na ulicích a několik poničených autobusů na parkovišti.

V čele Sýrie šíité, většina Syřanů jsou sunnité

V minulých letech bylo z Damašku hlášeno několik útoků na šíity. K většině z nich se přihlásily skupiny nepřátelské Íránu a libanonskému šíitskému Hizballáhu, což jsou spojenci syrského režimu v nynější občanské válce.

V čele Sýrie stojí představitelé místní šíitské sekty alávitů, k níž patří i klan prezidenta Bašára Asada. Většina Syřanů ale vyznává sunnitskou větev islámu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám