Hlavní obsah

Dobytí Rakky ohrožují spory mezi Kurdy a Turky

– Washington

Dobytí hlavního města Islámského státu (IS) Rakky ohrožují spory mezi syrskými Kurdy, jejichž milice YPG jsou jádrem syrských demokratických sil, a Tureckem, které YPG považuje za teroristickou organizaci. Americký senátor John McaCain varoval, že akce proti IS mohou kvůli nim selhat. Souhlasí s ním generál Joseph Votel, pod jehož velitelství oblast spadá.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Senátor John McCain se bojí selhání ofenzívy na Rakku

Článek

„Předpokládám, že vlak vykolejí,“ řekl metaforicky k ohrožení postupu na Rakku John McCain během slyšení velitele amerického velitelství v oblasti CENTCOM Josepha Votela. Ten s ním sdílel obavy a dodal: „Zkoušíme podniknout akce, které by tomu předešly.“

Na severu Sýrie přitom Spojené státy už tento týden začaly rozmisťovat příslušníky americké námořní pěchoty s těžkým dělostřelectvem, které mělo být použito u Rakky k přerušení zásobovacích linií do města. Místo toho ale řada amerických vojáků zaujala postavení mezi oblastí ovládanou SDF u Manbidže a Turky podporovanými jednotkami Svobodné syrské armády. Ta plánuje dobýt Manbidž, jak si přeje Ankara. Podle ní jsou YPG napojeny na zakázanou tureckou Kurdskou stranu pracujících.

Zesílené letecké údery na Rakku

Mariňáci mají být v Sýrii rozmístěni jen dočasně, ale už jejich složení ukazuje, že Trumpova vláda chce poslat do Sýrie více pozemních jednotek a dát velitelům větší volnost při rozhodování, uvedl irský list Independent. Za Baracky Obamy byly počty omezené a jednalo se především o příslušníky speciálních jednotek podporujících i v poli milice YPG.

Spojené státy také zesílily letecké útoky na Rakku. Při čtvrtečních náletech v okolí města zahynulo 23 civilistů včetně osmi dětí. SDF zase ovládly osm vesnic u silnice mezi Rakkou a Dajraz-Zaurem, a následně i část silnice, čímž se přerušilo spojení mezi těmito dvěma opěrnými body IS.

Do Rakky je otevřená cesta od Al-Bábu na severu Sýrie, který dobyla Svobodná syrská armáda za silné turecké podpory.

Turecko při boji s Kurdy porušuje lidská práva

Turecko nebojuje s Kudry jen v Sýrii, ale hlavně proti nim vede válku v zemi, která začala v létě 2015 a pomohla k volebnímu vítězství Recepa Tayyipa Erdogana v opakovaných volbách.

Při ofenzivě tureckých bezpečnostních sil proti kurdským separatistům na jihovýchodě Turecka byla podle OSN vážně porušena lidská práva. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva v pátek zveřejnil zprávu, v níž se rovněž uvádí, že při ofenzivě zemřelo za rok a půl na 2000 lidí, z toho 1200 obyvatel regionu a osm set příslušníků tureckých bezpečnostních sil.

Operace tureckých bezpečnostních sil zasáhly podle zprávy více než 30 obcí, přičemž některé čtvrti byly zcela zničeny. Asi 335 000 až 500 000 osob, převážně Kurdů, muselo opustit domovy.

Ve své první zprávě o ofenzivě Ankary, které postihuje období od července 2015 do prosince 2016, úřad OSN uvádí, že na jihovýchodě Turecka byly zaznamenání případy ”hromadného ničení, zabíjení a dalšího vážného porušování lidských práv”. Pětadvacetistránková zpráva také informuje o ”nadměrném používání síly, zabíjení, mizení osob a mučení”. Zpráva vychází mimo jiné z důvěrných i veřejných informací a satelitních snímků, protože turecké úřady vyšetřovatele nepustili do oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám