Hlavní obsah

Syrská armáda opět osvobodila Palmýru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Moskva/Londýn

Syrská armáda za pomoci ruské letecké podpory opět ovládla Palmýru, sdělil ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Agentuře Interfax to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Proniknutí do města oznámila i syrská státní tisková agentura SANA a exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda dobyla z rukou IS historickou PalmýruVideo: Reuters

 
Článek

Jednotky syrské armády podle syrské státní tiskové agentury SANA opět získaly kontrolu nad citadelou, kopcem a oblastí Dadaman jižně od města, kde způsobily značné ztráty bojovníkům Islámského státu (IS). Ještě předtím pronikli vojáci do samotného města Tadmur, kde pronásledovali bojovníky prchající k městu Bajarat aš-Šarkíja.

Podle reportérů SANA podnikli vojáci útok na Palmýru z několika směrů. Postup jednotek je však pomalý kvůli obavám ze sniperů a nastražených náloží, které se snaží zneškodňovat, aby neponičily ještě více archeologická naleziště ve městě.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Poničený palmýrský hrad

Jednotkám armády operujícím na východě provincie Homs se podařilo také ovládnout pohoří at-Tar, z kterého se Palmýra dá kontrolovat.

SOHR oznámila, že se radikálové z IS stáhli z letiště u Palmýry i z města. SANA ale uvádí, že se jich část ve městě opevnila.

Bojovníci IS obsadili poprvé Palmýru v květnu 2015 a drželi ji do loňského března. Radikálové ve městě, které je od roku 1980 zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, poničili mnoho cenných historických památek. Loni v prosinci město opět ovládli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám