Hlavní obsah

Irácké jednotky pronikly do západní části Mosulu

Mosul

Postupující příslušníci iráckých protiteroristických sil v pátek pronikli do první čtvrti v západní části Mosulu na pravém břehu řeky Tigris. Umožnila jim to čtvrteční úspěšná operace, kdy obsadili mosulské letiště a přilehlou základnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky plně převzaly kontrolu nad mosulským letištěmVideo: AP

 
Článek

Irácké policejní síly v pátek šest dnů po zahájení ofenzívy pronikly do západní části města. Ve čtvrti Tajaran osvobodily sportoviště, uvedl jejich náčelník Šakir Džaudát. Současně pronikly i do jižní čtvrti Maamun, která už leží v oblasti vlastního města.

Mluvčí mezinárodních sil John Dorian řekl kurdské agentuře Rudaw, že to je výsledek úspěšných operací příslušníků iráckých bezpečnostních sil z předchozích dní:

„Na cestě k letišti obsadili vesnici Albú Sajf. Zaznamenali jsme, že mezinárodní mosulské letiště je z větší části pod kontrolou iráckých bezpečnostních sil. S podporou koaličních náletů byly schopny úspěšně proniknout do města. Díky zpravodajským a průzkumným schopnostem koalice byly identifikovány nepřátelské cíle, takže je irácké síly mohly zničit, což také udělaly.“

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Irácká armáda vystřeluje raketu z raketometu na pozice Islámského státu u Mosulu

„Mohu potvrdit, že letiště je kompletně osvobozeno,” řekl generál Abbás Džuburí, který zásahu velel. Podle agentury AFP dodal, že džihádisté z IS letiště totálně zničili. [celá zpráva]

Koaliční letectvo podniklo v pátek pět vzdušných útoků. Bojovníci Islámského státu použili sedm aut naložených výbušninami.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kouř stoupající po náletu koaličních letadel na pozice Islámského státu u Mosulu

S dobýváním západní části Mosulu se začalo po osvobození východní poloviny města, které bylo završeno v lednu. Podle velitele amerických sil v oblasti Josepha Votela si osvobození východní části Mosulu vyžádalo do 17. října 500 padlých iráckých vojáků a policistů. Další tři tisíce jich byly zraněny.

Boje o západní Mosul budou podle irácké policie velmi těžké kvůli úzkým uličkám ve starém městě a strachu z civilních ztrát, oblast je totiž hustě obydlená. Podle zpravodaje BBC je tam rovněž několik čtvrtí, jejichž obyvatelé podporují IS.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Uprchlíci utíkají z Mosulu

OSN už varovala, že boje mohou ohrozit až 650 000 civilistů, kteří žijí v západní části Mosulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám