Hlavní obsah

Když zjistíme, kde jsou, zabijeme je. Britové v tichosti likvidují své džihádisty v Sýrii

Londýn

Drony a bojová letadla britského letectva se v Sýrii a Iráku zaměřují na britské džihádisty, kteří představují teroristickou hrozbu pro království, a systematicky je likvidují. Napsal to deník Daily Mail, podle něhož takto Britové pomáhají i Francouzům. Vláda o těchto úderech neinformuje, ani parlament.

Foto: Profimedia.cz

Džihádistu Johna, který podřezával západní zajatce, zabili loni v Sýrii Američané.

Článek

Britské síly mají podle listu vypracovaný seznam džihádistů určených k likvidaci. „Když zjistíme, kde jsou, tak je zabijeme. Naší prioritou jsou ti, kdo konspirují proti Velké Británii a máme pro to důkazy. Pomáháme také Francouzům, kteří nemají kapacity jako my,“ citoval Daily Mail anonymní zdroj z resortu obrany.

Ministerstvo v oficiálním vyjádření informaci nepopřelo: „Společně s našimi koaličními partnery jsme dali jasně najevo, že když bojujete za Islámský stát v Iráku a Sýrii, tak se stanete terčem bez ohledu na to, jaké jste národnosti.“

Britský parlament schválil britské nálety proti Islámskému státu v Sýrii v prosinci 2015. Královské letectvo však už předtím na džihádisty útočilo — v sousedním Iráku, ale i v samotné Syrské arabské republice.

V září 2015 vyvolalo poprask v parlamentu přiznání tehdejšího premiéra Davida Camerona, že britské bezpilotní stroje v Sýrii operují bez toho, aniž by o tom rozhodoval parlament. Skutečnost vyšla najevo, když Cameron oznámil zabití tří britských džihádistů na syrském bojišti.

Nedělat z nich mučedníky

Od té doby už britská vláda o žádném dalším zabití Brita v Sýrii veřejnost ani parlament neinformovala, ačkoliv Londýn přiznal, že se podílel na vystopování a tudíž i následném zabití britského radikála Mohammeda Emwaziho (přezdívaného Džihádista John), který před kamerou podřezával západní rukojmí. Emwaziho zabili při náletu Američané.

Daily Mail napsal, že vláda drží podobné zprávy pod pokličkou údajně s argumentem, že parlament už akce v Sýrii schválil. Ministerstvo obrany poukazuje na to, že je obtížné ověřit úspěšnost zásahů a také, že úřady nechtějí dělat z teroristů mučedníky.

Prozradí se i mobilem

Britská letadla vzlétají nad Sýrii a Irák ze základny na Kypru, bezpilotní stroje jsou obsluhovány ze základny RAF Waddington v anglickém hrabství Lincolnshire. Stroje schopné odpalovat laserem naváděné střely či dvousetkilové bomby pomáhají na cíle navádět tajné služby, které britské džihádisty lokalizují třeba, když ti použijí mobilní telefon. Jednou z hlavních oblastí soustředění zájmu je syrská provincie Rakka, napsal britský deník.

Britský ministr obrany Michael Fallon loni v létě uvedl, že do konfliktu v Sýrii zasáhlo okolo 850 lidí spojených s Velkou Británií, přičemž nejméně 85 jich bylo zabito.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám