Hlavní obsah

Jednotky bojující proti Islámskému státu vstoupily do syrské provincie Dajr az-Zaur

Syrští povstalci podporovaní mezinárodní koalicí v čele se Spojenými státy v úterý poprvé od zahájení operace s cílem dobýt město Rakka vstoupili na území provincie Dajr az-Zaur. S odvoláním na kurdské vojenské zdroje o tom informovala agentura Reuters. Na severu provincie v úterý při náletu zahynulo nejméně 11 lidí.

Foto: Rodi Said, Reuters

Jednotky Demokratických sil Sýrie (SDF) u Rakky

Článek

Jednotky Demokratických sil Sýrie (SDF), které vznikly z místních povstaleckých skupin na popud Spojených států, v úterý poprvé od zahájení operace vstoupily na území provincie Dajr az-Zaur. Ovládnout se jim podařilo zhruba 15 vesnic na severu provincie. Přesnou oblast průniku jednotek do provincie ale zdroj agentury Reuters neuvedl. SDF mají asi 25 000 členů a jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG.

Severosyrská Rakka je metropolí stejnojmenné provincie a zároveň hlavní baštou radikálů z takzvaného Islámského státu (IS) v Sýriii. Provincie Dajr az-Zaur, která je z větší části rovněž v rukou islamistů, sousedí s provincií Rakka na východě.

Cílem aktuální ofenzivy je obklíčit Rakku, a odříznout tak velení IS od jednotek na východě Sýrie, ale i na severu Iráku, kde radikálové aktuálně bojují s iráckými silami o západní část města Mosul.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nálet v Dajr az-Zaur

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že ve městě as-Súr na severu provincie Dajr az-Zaur v úterý při náletu zahynulo nejméně 11 lidí a 35 dalších utrpělo zranění. Počet obětí zřejmě poroste, protože mnoho lidí je zraněno vážně. Komu patřila letadla, která útok podnikla, a zda nálet souvisel s postupem jednotek SDF, není jasné. SOHR uvedla, že se tragédie stala v oblasti, kterou mají pod kontrolou síly podporované mezinárodní koalicí pod vedením USA. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu síť informátorů.

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy zahájila novou fázi ofenzivy s cílem osvobodit Rakku na počátku února. V Rakce před válkou žilo více než 300 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám