Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci vytlačili Islámský stát z většiny Al-Bábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Damašek

Tureckem podporovaní syrští vzbouřenci ze Svobodné syrské armády osvobodili většinu města Al-Báb. Oznámil to v úterý turecký premiér Binali Yildirim. Současně se podařilo dojednat linii, kam až mají postoupit vzbouřenci a kam příslušníci regulérní syrské armády, která je u hranic města, aby se neopakovala přestřelka z pátku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové osvobodili většinu města Al-BábVideo: Reuters

 
Článek

„Al-Báb je z větší části pod kontrolou,“ řekl Yildirim agentuře Reuters. „Naší snahou je předejít otevření koridorů z oblastí kontrolovaných teroristy do Turecka,“ dodal k celé operaci Štít Eufratu, zahájené loni koncem srpna, během níž turecké jednotky podporující syrské vzbouřence pomohly vyčistit od radikálů pás okolo hranic s Tureckem od Džarábulusu na západ k Ar-Raji.

Ještě v pondělí měli povstalci pod kontrolou asi 40 procent Al-Bábu, o který bojují od konce listopadu. Turecká armáda v úterý oznámila, že za posledních 24 hodin zabila 26 radikálů z Islámského státu a zasáhla 135 cílů nepřítele. Letadla rozbombardovala 42 budov a zasáhla jedno auto připravené k sebevražednému atentátu. V neděli padl jeden turecký voják.

Zelená linie oddělí vzbouřence od vládních sil

Syrská armáda a povstalci, za nimiž stojí Turecko, se dohodli na vytvoření bezpečnostního koridoru, který má zamezit vojenskému střetu mezi nimi u Al-Bábu, uvedl v úterý turecký list Hürriyet.

Zóna má podle něj připomínat zelenou linii na Kypru. Byla vytyčena jižně od města a je široká půl kilometru až kilometr.

O vytlačení radikálů z IS z tohoto města usiluje turecká armáda, která podporuje povstalecké skupiny, a také syrské vojsko.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci svobodné syrské armády u al-Bábu

Turecko do bojů v Sýrii poslalo svou armádu loni v srpnu. Turci bojují nejenom proti IS, ale i proti syrským kurdským milicím YPG, které Ankara považuje za teroristické. V pondělí turecké síly opětující palbu na syrské území ovládané Kurdy zastřelili jednoho příslušníka milicí YPG.

Další kolo mírových jednání

Ve středu začne v Astaně druhé kolo rozhovorů, které mají podpořit příměří v Sýrii, jež se ale netýká teroristických uskupení Islámský stát a bývalé Fronty an-Nusra. Syrská státní média uvedla, že jednání mezi vládou a opozicí v Kazachstánu bude zbytečné, jestliže se nezaměří na boj proti terorismu. Damašek jako teroristy označuje nejen radikální skupiny, jichž se příměří netýká, ale i povstalecké organizace, které bojují proti syrskému režimu.

V pondělí Sýrie oznámila, že zaútočila na jednotky bývalé An-Nusry na jihu u Dará. V úterý vytlačila Islámský stát z plynového pole Hajjan na východě provincie Homs a ovládla klíčovou výšinu v oblasti. Postoupila i k Palmýře, když ovládla oblast Džahár.

K ukončení syrské války mají přispět i rozhovory, které organizuje OSN a které mají po několika odkladech začít 23. února v Ženevě.

Reklama

Výběr článků

Načítám