Hlavní obsah

Islamofobie žene vodu na mlýn Islámskému státu, prohlásil šéf OSN

Rijád

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli řekl, že projevy islamofobie v některých částech světa oživují terorismus a jsou vodou na mlýn propagandě Islámského státu. Šéf OSN se tak vyjádřil během návštěvy Saúdské Arábie, tematicky zaměřené na řešení regionálních konfliktů, uvedla agentura AFP.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Antonio Guterres

Článek

„Jedna z věcí, která pohání terorismus, je v některých částech světa projev pocitů a politiky islamofobie,” řekl Guterres na společné tiskové konferenci v Rijádu se saúdským ministrem zahraničí Ádilem Džubajrem.

„To je nejlepší argument, který může být použit Daešem (arabská zkratka pro IS) k vlastní propagandě,” dodal šéf OSN.

Guterres se setkal s králem Salmánem a klíčovými představiteli země, s nimiž projednával regionální konflikty, včetně občanských válek v Sýrii a v Jemenu, upozornila saúdskoarabská média.

Válka v Sýrii musí skončit

Guterres v souvislosti se Sýrií řekl, že nemůže být „účinného boje proti terorismu, aniž by se dospělo ke komplexnímu politickému řešení pro syrský lid”.

Občanská válka v Sýrii trvá už skoro šest let a vyžádala si přes 300 tisíc obětí. Syrská vláda, kterou podporuje Rusko, Írán a libanonský Hizballáh, v ní stojí proti četným ozbrojeným skupinám, včetně radikálů z IS. Některé povstalce podporují Spojené státy, na jejichž straně bojují i syrské kurdské milice. Ty ale neuznává Turecko, které se na severu Sýrie snaží jejich vliv omezit.

Patnáctého a 16. února se má v Astaně konat další kolo syrských rozhovorů, které se zaměří na upevnění syrského příměří a na stabilizaci konkrétních regionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám