Hlavní obsah

Turecká armáda pronikla do syrského al-Bábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/al-Báb

Turky podporovaná Svobodná syrská armáda (FSA) po týdnech dlouhých a tvrdých bojů ovládla podle středečního sdělení turecké armády klíčový kopec nad syrským městem al-Báb. Turecké jednotky jsou podle mluvčího tureckého prezidenta ve středu města, kde pomáhají s vyčištěním města od radikálů z Islámského státu (IS), uvedl list Hürriyet. Od středy v bojích padlo nejméně sedm tureckých vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje s Islámským státem v syrském al-Bábu Video: Reuters

 
Článek

Podle agentury Doğan padlo ve čtvrtek v bojích pět tureckých vojáků. Turecká armáda oznámila, že ráno padli dva, další oběti ale nezmínila. Už ve středu zahynulo při bojích ve městě pět tureckých vojáků, oznámila agentura Doğan.

Turecký generální štáb ještě předtím přiznal, že při bojích s radikály ve městě bylo zraněno ještě dalších patnáct tureckých vojáků.

Také oznámil, že se v bojích, při náletech a dělostřeleckém ostřelování podařilo zabít 58 radikálů. Tuto informaci ovšem nešlo ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turečtí vojáci a příslušníci Svobodné syrské armády u vesnice Baza nedaleko al-Bábu

Turecká armáda též uvedla, že pozemní jednotky zasáhly 189 cílů a letectvo při náletech zničilo 65 cílů, mezi nimiž byly úkryty, kontrolní stanoviště, vchody do tunelů a velitelství.

Na oblast také podnikla sedm útoků letadla Američany vedené koalice, která zničila deset úkrytů, jeden vstup do tunelu, obraný post a obrněné vozidlo.

Postup syrských vzbouřenců

Povstalecká Syrská svobodná armáda postoupila ve středu od západních okrajů do města k jeho středu. Na severovýchod od města jednotky FSA obsadily několik vesnic, o něž Islámský stát tvrdě bojuje a několikrát je získal zpět.

I strategický kopec během bojů střídavě Islámský stát ztrácel a znovu dobýval.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci svobodné syrské armády u al-Bábu

Povstalci tvrdí, že Turecko tlačí na rychlé dobytí města, protože se k místu od jihu přibližují syrské vládní jednotky.

Podle agentury Reuters se může Al-Báb stát nejkomplikovanějším bojištěm za šest let trvání konfliktu. Na jednom místě se ocitnou syrská armáda a syrské provládní milice, turecká armáda a také vzbouřenecká Svobodná syrská armáda, která bojuje nejen proti IS, ale také proti režimním silám.

Podle Turecka se dá střetu se syrskou armádou zabránit mezinárodně koordinovanou akcí.

Turecko bojuje v Sýrii od loňska — nejenom aby zabránilo v postupu radikálům z Islámského státu, ale také aby bránilo v postupu kurdským jednotkám, jež získaly v boji s radikály pod kontrolu velkou část území u hranice s Tureckem. Ankara považuje kurdské ozbrojence za teroristy.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády u Al-Bábu

Závod o Rakku

Turecký ministr Mevlüt Çavuşoğlu uvedl na společné tiskové konferenci se svým saúdským protějškem Adíl Džubajrem, že bylo dosaženo velkého pokroku při obsazování al-Bábu. Dodal, že dalším cílem bude dobytí hlavního města islámského státu Rakky.

Uvedl také, že Islámskému státu zbývají už jen tři velká města — al-Báb, Rakka a irácký Mosul. „Z tohoto důvodu by měla být operace v al-Bábu ukončena co nejdříve,“ poznamenal.

Zdůraznil, že k současnému postupu přispěly akce Ruska namířené proti IS i podpora od Američany vedené koalice. S USA míní Turecko spolupracovat i při dalších operacích proti IS.

Plán na dobytí Rakky

Mluvčí tureckého prezidenta İbrahim Kalın už zveřejnil turecký plán na dobytí Rakky. Počítá s útokem Svobodné syrské armády, kterou budou podporovat turecké síly. Dodal, že to probíral s předchozí americkou vládou.

K Rakce také postupují Syrské demokratické síly, jejichž jádrem je kurdská milice YPG, podporovaná Američany.

Tu Turci ji považují za teroristickou, vzdor postoji Američanů, kteří Kurdy označují za spojence v boji proti IS, a také Rusů.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že nejen YPG, ale ani v Turecku zakázanou separatistickou Kurdskou stranu pracujících nepovažuje za teroristické organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám