Hlavní obsah

Turci bombardovali desítky pozic Islámského státu na severu Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Turecká armáda ve čtvrtek oznámila, že její letouny od středečního rána na severu Sýrie zasáhly desítky cílů Islámského státu (IS) a usmrtily 51 členů této teroristické organizace. Turecko bojuje proti IS v Sýrii pět měsíců. Jeho armáda se snaží osvobodit město Al-Báb, nynější boje se vztahují i na města Tádif, Kabásín a Bzáa, která jsou v blízkosti Al-Bábu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně.

Článek

Exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii sleduje z Londýna, ve čtvrtek informovala také o bojích u Damašku. Členové IS podle ní zaútočili zhruba 70 kilometrů od metropole na vojenské letiště, zabili 14 syrských vojáků a obsadili armádní posty.

Islámský stát má nyní pod kontrolou většinu území východní provincie Dajr az-Zaur a také části provincie Rakka včetně jejího stejnojmenného střediska. V prosinci radikálové z IS podruhé dobyli historickou Palmýru.

Příslušníci IS od roku 2014 obsadili značnou část severu Sýrie a Iráku. V Iráku ale v loňském roce o část území přišli a nyní tam bojují o svou poslední baštu – město Mosul.

V Sýrii zahájili bojovníci IS v minulých týdnech ofenzívu, kromě jiného se snaží v Dajr az-Zauru vybojovat enklávy území, které jsou stále pod kontrolu armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám