Hlavní obsah

Turci bombardovali desítky pozic Islámského státu na severu Sýrie

Damašek

Turecká armáda ve čtvrtek oznámila, že její letouny od středečního rána na severu Sýrie zasáhly desítky cílů Islámského státu (IS) a usmrtily 51 členů této teroristické organizace. Turecko bojuje proti IS v Sýrii pět měsíců. Jeho armáda se snaží osvobodit město Al-Báb, nynější boje se vztahují i na města Tádif, Kabásín a Bzáa, která jsou v blízkosti Al-Bábu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně.

Článek

Exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii sleduje z Londýna, ve čtvrtek informovala také o bojích u Damašku. Členové IS podle ní zaútočili zhruba 70 kilometrů od metropole na vojenské letiště, zabili 14 syrských vojáků a obsadili armádní posty.

Islámský stát má nyní pod kontrolou většinu území východní provincie Dajr az-Zaur a také části provincie Rakka včetně jejího stejnojmenného střediska. V prosinci radikálové z IS podruhé dobyli historickou Palmýru.

Příslušníci IS od roku 2014 obsadili značnou část severu Sýrie a Iráku. V Iráku ale v loňském roce o část území přišli a nyní tam bojují o svou poslední baštu – město Mosul.

V Sýrii zahájili bojovníci IS v minulých týdnech ofenzívu, kromě jiného se snaží v Dajr az-Zauru vybojovat enklávy území, které jsou stále pod kontrolu armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám