Hlavní obsah

Írán údajně provedl test balistické rakety středního doletu

– Washington

Írán v neděli provedl test balistické rakety středního doletu, která explodovala po dosažení 630 mil (asi 1014 kilometrů). S odvoláním na nejmenovaného amerického představitele to uvedla agentura Reuters. Raketa byla odpálena z rampy nedaleko města Semnán na severu Íránu. Podobný test Íránci provedli naposledy loni v červenci, uvedl americký zdroj.

Článek

O testu íránské rakety informoval na Facebooku rovněž izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který tento krok odsoudil. Jak uvedl, testování íránských raket bude jedním z témat jeho schůzky s prezidentem Donaldem Trumpem. Setkání se uskuteční 15. února.

Spojené státy považují íránské raketové zkoušky za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN a vyhlásily kvůli nim proti Íránu sankce. Íránské vedení však uvedlo, že raketový program bude pokračovat. Teherán také vylučuje, že raketové zkoušky porušují dohodu Íránu se světovými mocnostmi o íránském jaderném programu.

Raketový test dnes odsoudil šéf vlivného zahraničního výboru amerického Senátu Bob Corker. Oznámil, že ve spolupráci s kolegy a s prezidentem Donaldem Trumpem se postará o to, aby se Írán „za svůj krok zodpovídal“.

Bílý dům oznámil, že detaily íránské raketové zkoušky zkoumá. O přesné povaze testu prý zatím nemá informace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám