Hlavní obsah

Iráčtí policisté se převlékali za ženy, aby unikli Islámskému státu

– Hammam Alíl

Když v půlce roku 2014 Islámský stát bleskově ovládl sever Iráku, jeho muži jako první pátrali po policistech. Důstojníky rovnou zabíjeli, některé mladší ale nechali naživu, když se rozhodli sloužit chalífátu. Někteří ale našli způsob, jak uniknout - převlékli se do ženských šatů, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Město Hamman Alil bylo boji těžce poničeno.

Článek

Nikáb zachránil život policistovi Abú Alávímu, když radikálové ovládli v půlce roku 2014 i lázeňské město Hamman Alil. K novým vládcům se nechtěl přidat, tak se napřed skrýval ve svém domě a pak v díře na zahradě. Jak ale IS přitvrzoval svou vládu, došlo mu, že by ho mohli odhalit. Proto se oholil, navlékl si ženské šaty a nikáb, který mu zahalil celý obličej kromě očí.

Přesto se každého setkání s pochopy IS bál. „Mnohokrát byli blízko a já měl strach,“ řekl po osvobození města a napodobil, jak mu bušilo srdce. „Celou dobu jsem si myslel, že mne mohou zkontrolovat a odhalit.“ To se taky stalo některým jeho méně šťastným přátelům.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Po osvobození města viděl, co se stalo s jeho kolegy. Policisté ho vzali na bývalou střelnici, které se změnila v obří smetiště a masový hrob. Všude se vznášela mračna much. Mezi vyhozenými hračkami a balíčky jídla ležely rozkládající se lidské ruce a nohy se stopami mučení.

„Tady pod tím jsou samá těla,“ řekli mu policisté, kteří ho doprovázeli a ukázali na mělké zákopy s nahrnutou zeminou. Nikdo to však ale ještě nezkoumal, protože tam nejspíš jsou i nastražené nálože.

Odhadl, že tam může ležet 350 obětí.

Nikáb použil i další policista, který svůj průkaz zakopal na zahradě. „Všechno, co jsem dělal, bylo, že jsem se ukrýval a ukrýval a nosil závoj,“ řekl. Jeho bratr, který sloužil také v policii, byl popraven. Zůstala po něm žena a sedm dětí. Když radikálové opouštěli město, odvedli ho s sebou do Mosulu, kde se z něj stal živý štít.

Reklama

Výběr článků

Načítám