Hlavní obsah

Rusové a Turci se dohodli na spolupráci při boji s teroristy v Sýrii

Ankara/Moskva/Damašek

Delegace tureckého generálního štábu podepsala ve čtvrtek v Moskvě dohodu o spolupráci s Ruskem při operacích proti teroristickým cílům v Sýrii. Má zabránit případným incidentům ve vzduchu, uvedl ve čtvrtek list Hürriyet s odvoláním na turecký štáb.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecká stíhačka F-16 po vzletu ze základny Incirlik

Článek

Dohoda má především zabránit případným incidentům, jakým bylo v listopadu 2015 sestřelení ruského bombardéru, který nakrátko překročil turecké hranice. Součástí dohody je ale také blíže neupřesněný mechanismus koordinace a kooperace při útocích v Sýrii.

Dokument je velmi důležitý, protože ruská letadla momentálně útočí na Islámský stát u Al-Bábu, který se po zemi snaží osvobodit turecké síly a příslušníci Svobodné syrské armády. I když je město obklíčené, osvobození se nedaří. O život tam přišlo přes dvacet tureckých příslušníků speciálních sil a podle německých zdrojů Turecko v bojích už ztratilo desítku nejmodernějších tanků Leopard 2A4. [celá zpráva]

Když západní země nepodpořily tureckou operaci, vyhověli žádosti o leteckou podporu Rusové. [celá zpráva]

Turecko kvůli neochotě Západu pohrozilo, že Američany vedené koalici neumožní dál používat základnu Incirlik pro nálety na IS. [celá zpráva]

Erdogan mluvil s Putinem

Ve čtvrtek spolu také telefonicky hovořili ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdoğan.

Hovořili o připravovaných mírových rozhovorech, které by se měly uskutečnit v kazašské Astaně. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová potvrdila po Putinově rozhovoru s kazašským prezidentem, že by rozhovory měly začít 23. ledna.

Kreml zdůraznil, že Rusko a Turecko budou pokračovat ve společném úsilí vyřešit syrský konflikt. Obě země již na konci roku domluvily příměří mezi syrskými vládními silami a umírněnou opozicí. [celá zpráva]

Boje pokračují

I když speciální vyslanec OSN pro Sýrii Staffan da Mistura ve čtvrtek potvrdil, že příměří se na většině území drží, jsou oblasti, kde je porušováno.

Podle opozice se nadále bojuje o údolí Barada, kde se nachází poškozený zdroj vody pro Damašek. Syrská vláda oznámila ve středu, že uzavřela dohodu s rebely, kteří prý umožní zdroj opravit a zprovoznit. Vzbouřenci to však popírají. Syrská státní tisková agentura SANA ve čtvrtek oznámila, že z údolí kvůli bojům stále utíkají civilisté.

Atentát v Damašku

Podle syrské agentury SANA si sebevražedný atentát spáchaný ve čtvrtek večer v Damašku vyžádal osm mrtvých a šest zraněných. Atentátník zaútočil v hustě osídlené čtvrti Hamríja.

Reklama

Výběr článků

Načítám