Hlavní obsah

Turecko navzdory největším ztrátám obklíčilo Al-Báb a ovládlo silnici do Aleppa

Ankara

Čtrnáct tureckých vojáků ve středu padlo v tvrdém boji s Islámským státem (IS) u syrského města Al-Báb, kde turecká armáda pomáhá syrským umírněnějším protivládním silám ze Svobodné syrské armády (FSA). Největšími denními ztrátami zaplatili Turci za úplné obklíčení města a ovládnutí silnice do Aleppa. Podle BBC je otázkou, kam až míní Turci postupovat, protože jsou už 20 kilometrů na syrském území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko bojuje s Islámským státem v syrském al-BábuVideo: AP

 
Článek

Ankara přiznala největší denní ztráty a současně oznámila, že město obklíčila a je blízko prolomení jeho obrany.

„Jakmile bude oblast obsazena, dominantní role IS bude zlomena,“ uvedla armáda podle listů Hürriyet a Daily Sabah. Velké ztráty Turkům způsobili sebevražední atentátníci. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitky převážejí turecké vojáky zraněné v bojích s IS do nemocnice v KilisuVideo: AP

Turecko současně oznámilo, že bojovníci Svobodné syrské armády, které Turci podporují, ovládli celou silnici z města do Aleppa.

BBC upozorňuje, že přestává být jasné, do jaké hloubky syrského území chtějí Turci v rámci operace nazvané Štít Eufratu postoupit. Turci si na oblast po první světové válce vznášeli územní nároky.

Štít Eufratu — turecká operace v Sýrii
Turecko zahájilo ofenzívu v Sýrii v srpnu s cílem vytlačit Islámský stát od tureckých hranic a hlavně zabránit tomu, aby území ovládli syrští Kurdové z milic YPG, kteří už připravovali ofenzívu s cílem dobýt Džarábulus. Turci je předešli a ovládli i Azáz. Nyní se snaží obsadit Al-Báb ve vzdálenosti 20 km od hranic, který je jednou z bašt IS na severu Sýrie.

Evakuace Aleppa u konce

Aleppo po boji se vzbouřenci obsadily vládní síly. Evakuace civilistů i povstalců z města by mohla skončit už ve čtvrtek, oznámil Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

„V noci a ráno odjelo 300 soukromých aut,” sdělil agentuře Reuters zdroj z OSN. 

Mluvčí MVČK Ingy Sedkyová řekla, že zbývá několik tisíc lidí, pro něž je připraveno 40 autobusů. Evakuace začala před týdnem a podle zdrojů OSN od té doby odjelo na 25 tisíc lidí.

Pokračuje i reciproční evakuace šíitských obcí Fúa a Kafrája v Idlibu, kterou je podmíněna evakuace z Aleppa. Odjedou odtamtud čtyři autobusy.

Podle Asada je dobytí Aleppa klíčem k ukončení války

Dobytí Aleppa je vítězstvím pro Írán a Rusko a také pro Sýrii. Po setkání s íránskou delegací to řekl syrský prezident Bašár Asad. Považuje to rovněž za krok k ukončení války. Úspěchy na bojišti označil za "základní kroky na cestě ke skoncování s terorismem na celém syrském území a k vytvoření náležitých podmínek pro řešení, jež umožní válku ukončit".

Reklama

Výběr článků

Načítám