Hlavní obsah

Při atentátu v Turecku zahynulo 13 vojáků, zřejmě útočil sebevrah

Ankara
Aktualizováno

Autobus převážející turecké vojáky byl v sobotu v středotureckém městě Kayseri zasažen explozí nálože umístěné v autě, uvedla agentura Dogan. Armáda podle listu Hürriyet uvedla, že bylo zabito třináct vojáků a dalších 56 zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu nálože v Turecku zahynulo 13 vojáků.Video: Reuters

 
Článek

Turecký vicepremiér Vaysi Kaynak řekl, že terčem pumového útoku se stal autobus převážející vojáky mimo službu. Nálož ukrytá v autě vybuchla ráno u zastávky poblíž kolejí univerzity Erciyes. Autobus tam zastavil na červenou na křižovatce a v té chvíli se k němu podle turecké televize NTV přiblížilo auto a explodovalo.

Guvernér provincie Suleyman Kamci oznámil, že útok podnikl sebevražedný atentátník.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale na policisty a vojáky většinou útočí kurdští separatisté. Druhý vicepremiér Numan Kurtulmuş prohlásil: „Všechno v tuto chvíli ukazuje na PKK (zakázanou Kurdskou stranu pracujících).” Podle něj použili atentátníci použili podobnou výbušninu, jaká byla odpálena minulý týden v Istanbulu, kde útočili radikální Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). 

Turecká rada pro televizní a rozhlasové vysílání RTÜK dočasně zakázala živá vysílání z místa útoku a zobrazování těl obětí.

Foto: Reuters

Autobus poničený v Turecku výbuchem

Útok v Kyaseri byl spáchán týden po dvojitém pumovém atentátu u fotbalového stadiónu v Istanbulu, při němž zahynulo 44 osob včetně 36 policistů. Na 150 lidí bylo zraněno, 56 je jich stále v nemocnici. K tomu se přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Police pak při raziích po celém Turecku zatýkala osoby podezřelé z vazby na kurdské separatisty. [celá zpráva]

Turecká policie v pátek identifikovala sebevražedného atentátníka, který zaútočil. Byl jim dvacetiletý Burak Yavuz z jihovýchodu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám