Hlavní obsah

Evakuaci z Aleppa zastavila palba na autobus

Aleppo
Aktualizováno

První konvoj s pacienty vyjel ve čtvrtek ráno ze syrského Aleppa navzdory střetům, které trvaly do noci. Uvedla to exilová organizace SOHR, která monitoruje dění v Sýrii. Ze zprávy není jasné, zda jsou pacienty míněni lidé zranění v bojích, nebo nemocní. Konvoj se dostal pod palbu, při které byli zraněni tři lidé. Kolona se proto vrátila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Autobusy připravené na evakuaci AllepaVideo: Reuters

 
Článek

Civilní obrana vzbouřenců Bílé helmy uvedla, že na její příslušníky střílel vládní sniper. Zasažen byl řidič, který zjišťoval, zda je cesta průjezdná

„Prorežimní jednotky střílely na konvoj, máme tři raněné. Byli odvezeni zpět do obléhané zóny,” sdělil zdroj vzbouřenců televizi Orient s tím, že se celý první konvoj sanitek vrátil zpět. Podle Bílých helem se na kolonu střílelo třikrát a při třetí palbě byli v polovině trasy zraněni tři lidé, všichni vážně.

Televize Al-Džazíra uvedla, že si palba vyžádala čtyři zraněné a jednoho mrtvého. Údajně ji vedli příslušníci libanonského šíitského Hizballáhu, který bojuje po boku vládních jednotek.

Skupina Syrská charita uvedla, že nikdo ještě evakuován nebyl. Civilní obrana vzbouřenců sdělila, že od evakuace zatím z bezpečnostních důvodů ustoupila.

Ruská armáda oznámila, že hodlá na evakuaci dohlížet s pomocí bezpilotních letadel a kamer. „Povstalci budou odváženi ve 20 autobusech a deseti sanitkách, které využijí připravený koridor a odjedou do Idlíbu," oznámila ruská armáda. Idlíb je poslední syrskou provincií, kde se soustředili odpůrci syrské vlády většinou z řad sunnitských radikálů.

Podle představitele OSN Jan Egelanda se Rusové obrátili na OSN, aby se na evakuaci podílela, ale až ve čtvrtek ráno, tedy v době prvních incidentů. Zdůraznil, že evakuace je „nejurgentnější u zraněných, nemocných a dětí včetně sirotků”.

Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil, že byl požádán o asistenci při evakuaci.

Podle syrské státní televize by se mělo evakuovat asi 4000 ldí

Obnovené příměří

V noci se podařilo obnovit příměří, které začalo platit v půl třetí ráno místního času (1:30 SEČ), uvedl představitel vzbouřenecké skupiny Džabhát Šámja. Po něm utichla střelba.

Zatím ale není známo, jak se dohody podařilo dosáhnout. Média napojená na libanonský šíitský Hizballáh, který v Sýrii bojuje na straně syrských vládních sil, ještě večer uvedla, že jednání se zkomplikovala kvůli pokračujícím operacím na frontě, i když pokračovaly „intenzivní kontakty mezi zodpovědnými stranami“.

Podle dohody se mají recipročně evakuovat zranění lidé ze dvou šíitských vesnic Fua a Kafraja v provincii Idlíb, které jsou obklíčené rebely. Uvedl to zástupce radikální skupiny Hakarat Núredín az-Zinkí.  

Foto: Reuters TV, Reuters

Boj poničené Aleppo

Bojovalo se hlavně na jižních předměstích města. Poslední enklávu drží vzbouřenci právě na jihu města.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Evakuace se měla uskutečnit už v noci na středu, ale kvůli propuknutí dalších střetů připravené autobusy a sanitky zase odjely. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám