Hlavní obsah

Asad prolomil odpor, rozdělil vzbouřenecký východ Aleppa na dvě části

Damašek
Aktualizováno

Syrské vládní síly dobyly klíčové čtvrti ve východní části Aleppa, ovládaného povstalci. Podle pondělního sdělení syrské státní televize se vládním silám podařilo obklíčenou část rozdělit na dvě. Postup syrských vládních sil i ztráty území vzbouřenců potvrdila také exilová organizace SOHR, podle níž přišli o třetinu území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Východní část Aleppa opouštějí civilistéVideo: Reuters

 
Článek

Zdroje syrské armády sdělily vládní tiskové agentuře SANA, že vojska ve spolupráci s milicemi podnikla v posledních hodinách několik operací proti pozicím vzbouřenců a „obnovila bezpečnost a stabilitu ve čtvrtích Haidarija a Sachúr”.

Ještě před pádem čtvrti Sachúr do rukou vládních sil SOHR oznámila, že poprvé po čtyřech letech od obsazení východního Aleppa rebely z místa odešly tisíce lidí, kteří se ocitli uprostřed bojů. [celá zpráva]

Spolupředseda syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD) Sálih Muslim potvrdil agentuře Reuters, že do malého Šajch Maksúdu dorazilo v posledních dnech 6000 až 10 000 civilistů: „Civilisté proudí do této oblasti, která je bezpečnější než jiné... Kurdské milice a ostatní lidé je přijímají,"

Státní televize citovala armádní zdroj, podle něhož vojsko pokračuje v tažení proti dalším čtvrtím. „Naši technici likvidují výbušná zařízení a miny,“ dodal.

„V nadcházejících hodinách se zmocníme zbytku severního sektoru," řekl jeden z vládních vojáků.

S podporou Rusů, Íránců i Hizballáhu

Syrská armáda zahájila novou ofenzívu proti Aleppu přede dvěma týdny. O víkendu zahájila ve městě postup, i když se vzbouřenci bránili raketovou palbou.

Už v létě na východě města armáda úspěšně postupovala, ale rebelové nakonec dobyli své pozice zpět.

Syrské vládní síly měly podporu ruského letectva. Moskva ale tvrdí, že její letouny v poslední době na Aleppo nenalétávaly a útočily jen v Homsu a Idlibu. [celá zpráva]

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Cyklista ve zdevastovaném Aleppu

Aleppo bývalo se zhruba dvěma milióny obyvatel nejlidnatějším městem Sýrie. Jeho dobytí by bylo významným úspěchem režimu prezidenta Bašára Asada a jeho spojenců, mezi něž patří i íránské jednotky a milice libanonského hnutí Hizballáh. Izraelský server Debkafile před několika dny napsal, že k Aleppu dorazily čtyři další jednotky bojovníků Hizballáhu.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Asad dříve v rozhovoru uvedl, že Aleppo bude odrazovým můstkem pro další ofenzivy proti povstalcům. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám