Hlavní obsah

Mursího čeká další obnovený proces, tentokrát kvůli spojení s Hamásem

Káhira
Aktualizováno

Kasační soud v Egyptě v úterý zrušil další rozsudek nad svrženým prezidentem Muhammadem Mursím a nařídil obnovu procesu. Případ se týká údajné Mursího spolupráce s palestinským hnutím Hamás. V uplynulém týdnu je to již druhé nařízené opakování procesu s exprezidentem.

Foto: ČTK/AP

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Mursí byl kvůli spiknutí s teroristickou organizací a vyzrazení vojenského tajemství do cizí země původně odsouzen na doživotí. Prokuratura u soudu tvrdila, že Mursí se svým bratrstvem připravoval v součinnosti s Hamásem, ale i libanonským hnutím Hizballáh, „teroristický plán“.

Mursí byl po pádu režimu Husního Mubáraka demokraticky zvolen hlavou státu v roce 2011. O dva roky později ho však po protestech proti jeho vládě odstavila armáda a následovala série obžalob a čtyři soudy.

Dvacet let má jistých

Exprezident byl původně odsouzen i k trestu smrti, a to v souvislosti s masovým útěkem z vězení během povstání v roce 2011. Tento rozsudek však kasační soud zrušil minulý týden a nařídil obnovu procesu. Podle agentury Reuters to znamená, že Mursímu už trest smrti nehrozí.

Exprezident byl také už dříve odsouzen k 20 letům vězení v souvislosti se zabíjením demonstrantů protestujících v roce 2012 proti jeho vládě a islamizaci země. Tento verdikt už je definitivní.

Související témata

Foto: Fredrik Persson, ČTK/AP

Mursí na předvolebním shromáždění

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinci v Gaze slaví podepsání dohody mezi Fatahem a Hamásem

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Reklama

Výběr článků

Načítám