Hlavní obsah

Při spojeneckém náletu na Islámský stát u Rakky umírali civilisté

– Washington

Americké velení potvrdilo nálet uskutečněný v rámci vzdušných útoků spojenecké koalice na pozice bojovníků Islámského státu (IS) v okolí syrské Rakky. Podle exilové organizace SOHR přišly v noci na středu při náletu severně od Rakky o život dvě desítky civilistů. Američané to prověřují. IS mezitím zveřejnil video, které má ukazovat následky po jiném náletu u Rakky.

Foto: Rodi Said, Reuters

Americký voják na severu syrské provincie Rakka

Článek

Útok se podle SOHR stal ve vesnici Híša, vzdálené od Rakky zhruba 45 kilometrů. Jeden z místních aktivistů uvedl, že o život přišlo 23 lidí. Údajně je mezi nimi devět žen a dvě děti, uvedla agentura Reuters.

Americké velení britskému listu The Independent potvrdilo, že byl přibližně v tom místě veden nálet. Nebylo ale potvrzeno, zda útočilo americké letectvo, anebo někteří ze spojenců. Syrské opoziční síly, které o víkendu ohlásily ofenzívu proti Islámskému státu v Rakce nazvanou Hněv Eufratu, aktivně ze vzduchu podporují USA, Velká Británie a Francie. [celá zpráva]

Mluvčí koalice slíbil vyšetřování. „Koalice bere všechna tvrzení o civilních obětech vážně a bude se touto zprávou zabývat,“ uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát ukázal následek po spojeneckém náletu u RakkyVideo: Reuters

Islámský stát prostřednictvím své tiskové agentury Amak mezitím zveřejnil video, které má ukazovat následky jiného spojeneckého náletu u Rakky, konkrétně ve vesnici Kaita. Na záběrech je vidět muže, kteří se snaží uhasit požár u zničeného nákladního vozu a traktoru.

Reklama

Související témata:

Související články

USA ohlásily plán dobytí Rakky

Americký ministr obrany Ash Carter v úterý prohlásil, že koalice vedená USA už spřádá plán na dobytí syrské Rakky, de facto hlavního města tzv. Islámského...

Výběr článků

Načítám