Hlavní obsah

Spojené státy nasadily u Mosulu proti sebevrahům vrtulníky AH-64 Apache

Washington
Aktualizováno

Spojené státy podporují irácké a kurdské síly v bitvě o Mosul bitevními vrtulníky AH-64 Apache. Nasazují je proti automobilům, které jsou naložené výbušninami a řídí je sebevražední atentátníci, uvedla AFP s odvoláním na Pentagon. Radikálové jich v bitvě použili už přes 250.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký vrtulník Apache v akci jižně od MosuluVideo: Reuters

 
Článek

Podle mluvčího Pentagonu Petera Cooka přineslo nasazení apachů „výrazný efekt“, i když jich nebylo použito víc než deset. Odpalují své rakety přímo na podezřelá vozidla. „Očekáváme, že jejich hbitost a přesnost bude dál umožňovat Iráčanům postup v tvrdých bojích, které nastanou,“ dodal Cook.

Apache využívali Američané v Iráku proti Islámskému státu jen zřídka, naposledy v červnu při operacích v údolí řeky Tigris. Vrtulníky létají níže a pomaleji než proudová letadla, takže jsou více vystaveny pozemní protiletadlové palbě a hrozí větší riziko jejich ztráty.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Irácký vrtulník EC635 hlídkuje na Mosulem.

Islámský stát ale použil u Mosulu proti iráckým jednotkám přes 240 automobilů naložených výbušninami, které řídili sebevražední atentátníci. Proti kurdským silám, které v pondělí osvobodily Bašiku, jich použili čtyřicet. [celá zpráva]

Peklo bojů v Mosulu 

O nasazení aut řízených sebevražednými atentátníky se mohli přesvědčit také reportéři CNN Arwa Damonová a Brice Laine, kteří doprovázeli irácké protiteroristické síly do Mosulu. Když na kolonu opakovaně zaútočili radikálové IS s pomocí raketových granátometů a vozidel naložených výbušninami, museli se schovat v jednom domě

Iráčtí vojáci se tam navzdory zraněním bránili útokům. Opakovaně žádali o leteckou podporu a o posily. Ty ale nepřicházely, dorazily až po 28 hodinách a vysvobodily je.

Každé auto vyvolávalo obavy. Ve vysílačce zazněly ráno výkřiky: „Žluté auto zprava. Další dvě auta vpravo – kia a jedno bílé. Tři auta zmizela v bočních uličkách.“ Vojáci zastřelili řidiče taxíku, který k nim jel, i když muž vystoupil.

Před polednem se rozhořela bitva se silnou palbou z granátometů a ručních zbraní. Po poledni utichla. Byl to ale klid před bouří. Damonová popsala hned první útok. „Ohromný oranžový záblesk. Mohutná exploze ve chvíli, kdy jsme zastavili, v uších mi zvoní,“ zapsala si v 12.31. „ Byl to sebevražedný atentátník v autě,“ řekli vojáci.

V 12.36 si poznamenala: „Další mohutná exploze. Právě jsem viděla následky první, humvee za námi je nepojízdné. Vojáci se utíkají krýt. Jeden pomáhá druhému, který musí být zraněný.“

Další humvee vzplálo ve 13.12. V 13.55 si poznamenala: „Byla to ta nejbláznivější věc, co jsem kdy viděla. Bílé auto přímo před námi právě letělo dolů ke straně ulice. Přímo do pozic praporu. Pak přiletěl granát.“

Peklo ale pokračovalo. „Právě jsme dostali přímý zásah. V uších mi zvoní. Brice má malou ranku na boku hlavy. Kapitán je zraněn na hlavě, jeden z kluků to dostal do ramena. Mám na sobě krev, ale není má.“ Pak se jim podařilo ukrýt v jednom domě a po dni byli vysvobozeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám