Hlavní obsah

Kurdsko-arabské jednotky postupují k Rakce za podpory amerických náletů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurdskými milicemi YPG vedené Syrské demokratické síly (SDF) v pondělí postoupily hlavnímu městu Islámského státu Rakce. Podpořila je letadla Američany vedené koalice, která provedla dvě desítky náletů. Kurdské milice tak postoupily o deset kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američany podporované jednotky u syrské RakkyVideo: AP

 
Článek

Podle amerického velitelství CENTCOM, pod které spadají operace na Blízkém východě, provedla už v neděli koaliční letadla 16 náletů na severu Sýrie. Terčem byly u Ajn Ísa pozice Islámského státu. Zničeno bylo šest jeho postů a zasaženo dvanáct jednotek a sedm vozidel včetně dvou naložených výbušninami.

Nálety pokračovaly i v pondělí, uvedla aktivistická organizace Rakka je zabíjena tiše. Terčem byl i jeden z mostů u obce Tajvíla, kterou milice YPG ostřelovaly z minometů.

Potvrzení pondělních náletů místními aktivisty

Syrské demokratické síly uvedly, že se jim podařilo zničit jedno vozidlo chalífátu plné výbušnin. Explozi tohoto auta jižně od Ajn Ísa zaznamenali i aktivisté. Naopak agentura Amak napojená na Islámský stát oznámila, že raketa zasáhla a zničila jeden obrněný transportér SDF, přičemž celá osádka zahynula.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci syrských demokratických sil u blátem kamuflovaného picku.pu severně od Rakky

Turecku se v neděli zahájená operace Hněv Eufratu nelíbí, protože ji vedou Kurdové. Bojí se, že ještě posílí svůj vliv. Ankara by chtěla, aby operaci proti Rakce vedli místní obyvatelé, a ne Kurdové. [celá zpráva]

Kurdský web ARA potvrdil, že klíčovou roli budou mít právě milice YPG, které jsou podle Turecka napojené na zakázanou Separatistickou tureckou Kurdskou stranu pracujících (PKK).

Foto: Rodi Said, Reuters

Američtí specialisté severně od Rakky

Spojené státy YPG a SDF podporují. I na aktuálních záběrech je vidět, že s kurdskými milicemi postupují také američtí specialisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám