Hlavní obsah

Vzbouřenci v Jemenu propustili zadržovaného Američana, oznámil Kerry

Saná/Maskat

Po více než roce se podařilo dostat na svobodu Walleada Yusufa Pittse Luqmana, Američana zadržovaného v Jemenu vzbouřenými šíitskými Húsíi. Oznámil to americký ministr zahraničí John Kerry.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry oznámil propuštění rukojmího.

Článek

Propuštění Luqmana ocenil Kerry jako „vstřícné gesto ze strany Húsíů”. Muž byl zajat v dubnu 2015, když se pokoušel odjet ze Saná. Podle své ženy v zemi učil angličtinu.

Jeho propuštění se podařilo vyjednat Ománu už v říjnu. Omán je totiž jedinou zemí v Perském zálivu, která není účastníkem vojenské koalice bojující proti šíitům.

V roce 2014 vzbouření šíitští Húsíové ovládli hlavní město Saná a postupovali dál. Ve chvíli, kdy se dostali do Adenu, podpořila koalice vedená Saúdskou Arábií vládu prezidenta Mansúra Hádího a zatlačila šíity podporované příznivci předchozího prezidenta Alího Saáliha zpět. Město Saná a některé oblasti na západě země ale  mají šíité stále pod kontrolou.

Válka v Jemenu má přes 7000 obětí

Občanská válka v Jemenu si podle pondělního sdělení Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádala životy více než 7000 lidí. Zraněno v ní bylo na 36 tisíc Jemenců. Nějakou formu zdravotní pomoci potřebuje až 21 z 26 miliónů občanů Jemenu.

OSN už v minulosti odhadla počet obětí jemenské války až na 10 tisíc.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad Ahmad v pondělí vyzval k obnově provozu na letišti v Saná, aby bylo možné těžce zraněné evakuovat za hranice. Arabská koalice se tomu brání, obává se, že by se na palubách letadel dostávaly do země zbraně.

Ahmad vyjádřil také obavy ze zhoršujícího se stavu jemenského zdravotnictví. V zemi se v minulých týdnech zvýšil počet lidí nakažených cholerou na více než 2200. Polovina zdravotnických zařízení byla zavřena nebo funguje jen částečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám