Hlavní obsah

Německo je přístavem teroristů, řekl turecký prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odpověděl tvrdě na výtky německé kancléřky Angely Merkelové, která zkritizovala uvěznění novinářů z opozičního deníku Cumhuriyet. V projevu v Ankaře označil Německo za přístav teroristů. Německý ministr zahraničí Frank- Walter Steinmeier se proti výrokům Erdogana ohradil.

Foto: Kayhan Ozer, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Dávají nám rady. Ale jsme to my, kdo se obává vašeho postoje. Podporujete teror,“ řekl Erdogan při projevu v Ankaře. „Historie si vás zapamatuje kvůli tomu, že jste poskytovali bezpečný přístav terorismu,“ dodal.

Turecký prezident také dal najevo obavy, že Německo po neúspěšném puči v Turecku z 15. července poskytne útočiště těm, kdo se na něm podíleli: „Obáváme se, že Německo, které pod svou ochranu přijalo členy teroristických organizací jako PKK (Kurdská strana pracujících) a DHKP-C (ultralevicová Fronta Revoluční strany lidového osvobození), se teď stane rejdištěm FETÖ (turecké označení údajné organizace, které se pokusila o puč). Je neakceptovatelné, že Německo chrání teroristy.“

„Jestliže má Německo pochybnosti, zda je FETÖ teroristická skupina, pozvu je, aby přijeli a navštívili budovy tureckého parlamentu a speciálních sil, které byly bombardovány 15. července,“ prohlásil Erdogan.

Podle něj na svou politiku Německo doplatí: „Terorismus je jako škorpion. Nakonec bodne toho, kdo ho provází. Nevidím jasnou budoucnost Německa. Stalo se místem, kde získali teroristé azyl.”

Berlín výroky nechápe

„Erdoganovy výroky stran bezpečnostní situace v Německu naprosto nechápu," reagoval na prohlášení šéfa tureckého státu německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Řekl přitom, že Berlín si přeje „těsné a konstruktivní vztahy"” s Tureckem. „To nás ale nesmí vést k tomu, že si budeme brát servítky, když jde o ohrožení svobody tisku a svobody projevu. To jsme dosud nedělali a dnes to dělat také nebudeme,” dodal podle agentury DPA.

Výhrady kancléřky Merkelové

Erdogana pobouřila slova Merkelové, která zkritizovala zadržení novinářů z opozičního listu Cumhuriyet kvůli podezření, že byli spojeni s pučisty. „Je alarmující, že svoboda tisku a názoru je znovu a znovu omezována. Mám velké pochybnosti, zda to koresponduje s principem vlády práva.“

Merkelová dodala, že Německo bude bedlivě sledovat vyšetřování novinářů, a zmínila, že německý velvyslanec navštívil kanceláře Cumhuriyetu 1. listopadu, tedy den po razii.

Ohrožená dohoda o migrantech

Turecko v době slovní přestřelky opět pohrozilo, že by mohlo ustoupit od dohody s EU ohledně vracení migrantů. Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu varoval, že pokud nezíská Turecko bezvízový styk s EU, dohoda v příštím roce padne. Listu Neue Zürcher Zeitung řekl, že „trpělivost (Ankary) je u konce“.

EU sválení bezvízového styku stále odkládá, protože Turecko nesplnilo všech jejích 72 podmínek. Brusel se hlavně obává, že v zemi po neúspěšném pokusu o převrat nepanuje vláda práva. Ve středu řekl místopředseda Evropského parlamentu hrabě Alexander Lambsdorff, že udělení bezvízového styku je kvůli raziím po puči v celém příštím roce nepravděpodobné.

Çavuşoğlu hájil tvrdý postup před nebezpečím terorismu a upozorňoval, že protiteroristické zákony zpřísňují i země EU: „Jestliže některé evropské země zostřují protiteroristické zákony a současně naléhají na Turecko, aby je zmírnilo, náš lid by to vnímal jako oslabení boje proti terorismu.“ Vyzdvihl, že jeho země bojuje s „Islámským státem, kurdskými militanty a pučisty“.

Reklama

Výběr článků

Načítám