Hlavní obsah

Odejděte z Aleppa, máte volnou cestu, vyzval rebely šéf ruské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov vyzval ozbrojené skupiny v syrském Aleppu, aby zastavily boje a opustily město dvěma určenými koridory. Informovala o tom ve středu ruská agentura TASS. Gerasimov také řekl, že prezident Vladimir Putin nařídil, aby ve městě v pátek platila humanitární přestávka v bojích.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov

Článek

„Vzhledem k tomu, že naši američtí kolegové nejsou schopni oddělit opozici od teroristů, vyzýváme přímo všechny vůdce ozbrojených skupin, aby zastavili bojové operace a opustili i se svými zbraněmi Aleppo,” prohlásil Gerasimov. „Jeden otevřený koridor míří směrem k syrsko-turecké hranici a druhý do (provincie) Idlib,” dodal.

Putinem nařízená humanitární přestávka by měla trvat od devíti hodin ráno do sedmi hodin večer místního času (8:00 až 18:00 SEČ), aby bylo „zabráněno nesmyslným obětem”. „Toto rozhodnutí bylo koordinováno se syrským vedením,” řekl Gerasimov. Co si Moskva od této humanitární pauzy slibuje, ale podle agentury Reuters není jasné.

Rusko a syrská vláda podle svých slov už 18. října pozastavily letecké údery na východní povstaleckou část Aleppa, aby umožnily evakuaci zraněných a civilistů. Žádná evakuace se ale nekonala a do oblasti se ani nepodařilo doručit potravinovou či lékařskou pomoc. Provládní síly přitom pokračují v pozemní protiofenzivě.

Boje o Aleppo byly obnoveny v září a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. V obležení se ocitlo na 250 000 obyvatel. Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů. Válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala již více než 300 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám