Hlavní obsah

Šíité zapojení do bojů u Mosulu zvažují, že by mohli podpořit Asada

Bagdád

Bitva o Mosul se posunula do další fáze, na přelomu pondělí a úterý elitní protiteroristické irácké jednotky pronikly na okraj iráckého města kontrolovaného Islámským státem (IS). K podstatnému kroku ale došlo už v sobotu, kdy se do rozsáhlé operace zapojily také šíitské milice, které původně měly stát mimo. Někteří bojovníci už plánují, že by se po porážce radikálů z IS v Iráku zapojili i do bojů v sousední Sýrii, a to na straně tamních vládních sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké šíitské milice se od jihu blíží k MosuluVideo: Reuters

 
Článek

O možném zapojení do bojů v Sýrii se zmínil minulý týden Ahmad Asadí, který je mluvčím šíitské milice Hašid Šabí. Napsal to izraelský server Debka.

Asadí řekl, že až se 14 tisíc kilometrů čtverečných velké území u Tal Afaru — tedy oblast západně od Mosulu — podaří vyčistit od teroristických uskupení: „Jsme připraveni překročit hranice do Sýrie a bojovat po boku (syrského) prezidenta Bašára Asada“.

Foto: Reuters

Śítská milice jižně od mosulsu

Původně se šíitské milice do mosulské operace neměly zapojit, protože panovaly obavy, že by se osvobozování sunnitského města mohlo zvrhnout v sektářské násilí.

U samotného města proto nebyly nasazeny, ale bojují u Tal Afaru, obývaném šíity a sunnity turkického původu. Pokud by uspěly, odřízly by bojovníkům Islámského státu ústupovou cestu do Sýrie a usnadnily by tím závěrečnou operaci proti hlavnímu městu Islámského státu, syrské Rakce. [celá zpráva]

Ze strategického hlediska představuje jejich nasazení zcela logický krok. Vojenské zdroje z koaličního velitelství oslovené serverem Debka uváděly, že bylo chybou, že se v hned na začátku nedobyl Tal Afar, aby se uzavřela cesta, která mohla radikálům sloužit nejen k ústupu, ale i k přísunu posil.

Foto: Reuters

Tanky T-54 irácké šíitské milice PMF jižně od Mosulu

Proto koaliční velení zapojení šíitských milicí uvítalo, i když podle zdrojů serveru Debka plán vznikl ve spolupráci s ruským velitelstvím v Sýrii a byl protlačen přes iráckého šíitského premiéra Hajdara Abádího, když se ukázalo, že je pro dobytí Mosulu potřeba silná americká podpora.

Na plánu je patrný rukopis Teheránu, který je jedním z hlavních spojenců Asada i Abádího.

Irácké šíitské milice jsou navázány na iránské revoluční gardy Kuds, které se přímo angažují i v bojích v Sýrii. Ovládnutí území západně od Mosulu až k syrským hranicím by umožnilo Íránu získat přímé pozemní spojení se Sýrii. Mohl by tam posílat nejen více materiální pomoci, ale snáze i své gardisty.

Foto: Reuters

Šíitská milice Síly lidové mobilizace jižně od Mosulu

Irácké šíitské milice by s podporou íránské revoluční gardy a se syrskými vládními jednotkami podporovanými libanonským Hizballáhem mohly vytvořit „kleště”, které by sevřely vzbouřené syrské sunnity.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácké speciální jednotky vstoupily do Mosulu

Irácké speciální protiteroristické jednotky v pondělí pronikly do čtvrti Karama, první v Mosulu. Už ráno se přiblížily k městu na tři kilometry, když dobyly...

Výběr článků

Načítám