Hlavní obsah

Rusko trvá na oddělení radikálů od umírněné syrské opozice

– New York/Moskva • Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý obvinil Západ ze selhání v souvislosti s tím, že „neudržel na uzdě” ozbrojené islamisty v Sýrii, a tak způsobil, že se mírové rozhovory odložily na neurčito. Na oddělení radikálů od umírněných trvá i ruský velvyslanec OSN Vitalij Čurkin.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Ministr Šojgu v ruské televizi prohlásil, že rebelové podporovaní západními vládami i nadále útočí na civilisty v Aleppu navzdory tomu, že Rusko své letecké údery pozastavilo.

„V důsledku toho se vyhlídky na zahájení vyjednávání a návrat k poklidnému životu v Sýrii odkládají na neurčito,” varoval ministr obrany.

Rusko a syrská vláda už minulý týden pozastavily letecké údery na východní povstaleckou část Aleppa, aby umožnily evakuaci zraněných a civilistů. Evakuace se však neuskutečnila a do oblasti se ani nepodařilo doručit potravinovou či lékařskou pomoc.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov varoval, že kvůli útokům rebelů nebude Moskva moci prodloužit moratorium na nálety v Aleppu: „V současné době přestávka trvá, odchod civilistů z východního Aleppa je nadále možný a stále existují podmínky pro humanitární pomoc. Tohle vše ale bude nemožné, pokud teroristé budou pokračovat v palbě na čtvrti města, na humanitární trasy, odpalovat rakety a stále se ukrývat za lidské štíty. Toto nezajistí pokračování humanitární přestávky.”

V pátek vzbouřenci zahájili útok podle 15 km dlouhé fronty, ale po tvrdých bojích byli zatlačeni zpět.  [celá zpráva]

Obava z konečného útoku

Západní tajné služby se podle britské stanice Sky News obávají, že Rusko chystá konečný útok na Aleppo, který by mohl nastat už tento týden.

Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin uvedl, že v Radě bezpečnosti OSN ohledně osudu Aleppa nepanuje shoda. „Co se týká tragédie v Aleppu, nepanuje mezi členy rady názorová jednota, dochází k ostrým výměnám názorů, ale mohu vás ujistit, že stále roste pochopení toho, jak důležité je oddělení opozičních skupin od teroristů,“ řekl ruské televizi RT.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval Západ, že pokud neuspěje v tlaku na umírněné skupiny, aby přerušily svazky s radikály, stane se komplicem (bývalé) An-Nusry (v létě přejmenované na Džabhát Fatah aš-Šám).

Reklama

Výběr článků

Načítám