Hlavní obsah

Aleppem zmítají tvrdé boje, mají desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aleppo

O syrské Aleppo od pátku tvrdě bojují vládní síly se vzbouřenci, kteří se snaží prolomit obklíčení. Za poslední tři dny si střety vyžádaly životy nejméně 84 civilistů, prohlásil podle syrské agentury SANA generální štáb. Útoky připsal radikálům z bývalé Fronty An-Nusra, přejmenované na Džabhát Fatah aš-Šám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové pokračují v bojích o AleppoVideo: Reuters

 
Článek

Podle nedělního sdělení opoziční skupiny SOHR monitorující dění v Sýrii v bojích zahynulo 41 lidí včetně 17 dětí. Pondělní vládní čísla jsou dvojnásobná, mrtvých, mezi nimiž převažují ženy a děti, je 84 a a zraněných 280. Generální štáb oznámil, že vzbouřenci za tři dny vypálili na 100 minometných granátů, přes padesát raket Grad a 20 nádob s jedovatým plynem.

Syrské armádní zdroje sdělily AFP, že útok vzbouřenců byl „mohutný a koordinovaný“: „Používají rakety Grad i auta plná výbušnin, předpokládáme, že mezi nimi jsou i zahraniční bojovníci.“

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Tank vbouřenců na západě Allepa

Od pátku asi 1500 vzbouřenců útočí podél 15 km dlouhé fronty na západním okraji Aleppa. Na počátku získali území ve čtvrti Dahija Asad, ale byli zatlačeni na východ. Postup vzbouřenců odsoudil i vyjednavač OSN Staffan de Mistura. „Nic neodůvodňuje nepřiměřené a nevybíravé nasazení zbraní včetně těžkých proti oblastem obývaným civilisty. Mohlo by jít o válečné zločiny.“ K použití chemických zbraní se nevyjádřil.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Vzbouřenci a prchající civilisté na pick-upu v Aleppu

V neděli syrská státní média obvinila vzbouřence, že obydlené čtvrti ostřelovali chemickou municí. Počet zasažených chlórem vzrostl podle SANA na 48. Vzbouřenci však použití plynu popřeli. „Je to lež,“ řekl Zakaria Malahifdžím ze vzbouřenecké skupiny Fatakim Al Džazíře. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám