Hlavní obsah

Ruská armáda žádala Putina o obnovení bombardování Aleppa, ten ale odmítl

Moskva
Aktualizováno

Ruská armáda požádala prezidenta Vladimira Putina o povolení po 10denní přestávce znovu zahájit letecké údery proti povstalcům ve východní části syrského města Aleppo. Informovala o tom agentura Interfax. Ministerstvo obrany uvedlo, že důvodem je nárůst aktivity povstalců a přibývání civilních obětí. Ruský prezident ale odmítl. Chce tak umožnit povstalcům i civilistům, aby město opustili.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Občanskou válkou zdevastované Aleppo

Článek

Moskva v uplynulých dnech uvedla, že ruská a syrská letadla na Aleppo již přes týden neútočí. Opoziční aktivisté z exilové organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Londýna, s tím ale nesouhlasili.

Minulé příměří vyhlášené Ruskem ve městě vypršelo minulou sobotu a podle SOHR bylo od té doby Aleppo terčem nových útoků. [celá zpráva]

Boje o Aleppo byly obnoveny v září a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. V obležení se ocitlo na 250 tisíc obyvatel.

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin během tiskové konference

Foto: Ali Jarekji, Reuters

ČTVRTEK: Syřanka žijící v Jordánsku ukazuje prsty malované barvami státní syrské vlajky na protest proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi před ambasádou v Ammánu.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a Spojenými státy, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů. Válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala již více než 300 tisíc mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám