Hlavní obsah

Syrský vrtulník shodil barelové bomby na námi podporované rebely, zlobí se Turci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Na jednotky Tureckem podporované syrské opozice shodil barelové bomby, což jsou improvizované nekonvenční zbraně naplněné výbušninami nebo chemikáliemi, pravděpodobně syrský armádní vrtulník. Informovala o tom ve středu turecká agentura Anadolu s odkazem na zdroje z turecké armády.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dva opoziční bojovníci byli podle Anadolu při náletu na pozice rebelů ve vesnici Tall Nájif v severní Sýrii na hranicích s Tureckem zabiti, dalších pět utrpělo zranění blíže nespecifikovaného rázu. Kdy mělo k útoku dojít, už turecká agentura nenapsala.

Turecko má v Sýrii od srpna své vojáky a tanky, které mají za úkol podporovat syrské opozičníky bojující s Islámským státem. Ankara se ale nicméně zároveň snaží zastavit také postup Američany podporovaných Kurdů, které označuje za teroristy.

Vyhněte se Aleppu, varují Turky Syřané

Velitel jednotek, jež bojují na straně syrské armády, na obhlídce aleppského bojiště mezitím vydal prohlášení, v němž varuje Turky, aby se k tomuto městu a frontám na severu a východě nepřibližovali.

Informovala o tom agentura Reuters s tím, že dostala jeho prohlášení písemně. Autor však nebyl identifikován jménem, příslušností k jednotce ani národností. Uvedl, že když se Turci přiblíží k Aleppu, bude to považováno za překročení těch nejzazších mezí.

„Nedovolíme nikomu, aby zneužíval boj proti Dá'íš (arabský akronym Islámského státu) k postupu a pokusu přiblížit se k obranným spojeneckým silám,” cituje ČTK z prohlášení. Na straně syrské armády bojuje kromě Ruska také Írán, libanonský Hizballáh a irácké milice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám