Hlavní obsah

Islámský stát ovládl centrum Rutby na hranicích Iráku a Jordánska

Irbíl

Islámský stát ve snaze odvrátit útok na Mosul v neděli zaútočil na západoirácké město Rutba u hranic s Jordánskem. Ovládl nejméně jeho polovinu, podle Al-Džazíry dokonce celé.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Hummvee elitních iráckých protiteroristických sil

Článek

Irácké bezpečnostní zdroje v úterý agentuře Reuters přiznaly, že bojovníci Islámského státu zvětšili oblast, kterou mají pod kontrolou, z třetiny rozlohy Rutby na polovinu.

Podle Al-Džazíry obsadili radikálové i magistrát, kde zajali a zabili pět lidí, civilisty i policisty.

„Rutba je strategicky významné město. Je to nahlíženo jako významné vítězství,” řekl Al-Džazíře zpravodaj Imran Chán z iráckého Irbílu. Izolovaná Rutba leží na cestě z Bagdádu do Ammánu.

Irácká armáda na místo povolala posily.

Islámský stát Rutbu obsadil v červnu 2014 v době, kdy se přehnal přes severní Irák, ovládl Mosul i Tikrít a přiblížil se k Bagdádu. Letos v květnu se armádě podařilo radikály z města vytlačit, ti se ale začali vracet.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bojovníci IS nyní čelí ofenzivě v Mosulu a snaží se odčerpat irácké armádě síly otvíráním nových front mimo Mosul, zaútočili v Kirkúku a v Sindžáru. [celá zpráva]

Tyto výpady se ale podařilo eliminovat. [celá zpráva]

Rutba patřila k centrům sunnitského odboje proti šíitské vládě, která se ujala moci po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám