Hlavní obsah

Když jsme jim nebyly po vůli, svázali nás a znásilnili stejně, líčí 12letá otrokyně IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Misuráta
Aktualizováno

Teprve dvanáctiletá dívka z Eritreje, z níž si bojovníci Islámského státu tak jako ze stovek dalších žen udělali sexuální otrokyni, přinesla svědectví o útrapách, kterým byla spolu s jedenácti ženami v libyjské Syrtě vystavena. Spolu s nimi byla osvobozena v sobotu 22. října.

Dvanáctiletá dívka popisuje, jak byla v zajetí Islámského státu znásilňovánaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Pokud jsme se odmítli podvolit, svázali nás lanem a znásilnili znovu. Byly jsme bezmocné. Dělali nám, co se jim zlíbilo. Pak nám vyhrožovali, že nás prodají nebo dají dalším lidem,“ vylíčila v rozhovoru pro agenturu Reuters dívka, která si z pochopitelných důvodů nepřála být jmenována a před kameru předstoupila zahalená.

Do zajetí Islámského státu dvanáctiletá Eritrejka upadla poté, co spolu se svou matkou ilegálně překročila libyjské hranice v naději, že se odtamtud dostane do Evropy. „Opustili jsme svou zemi, protože jsme žili v extrémní chudobě a neměli jsme žádné peníze,“ vysvětlila.

Modlila jsem se, abych zemřela. Protože smrt je lepší než život v Islámském státě.
osvobozená Eriterjka

Místo ve vysněné Evropě ale matka s dcerou skončily spolu s 86 dalšími zajatci v malé cele ve vesnici poblíž Syrty. Islamisté pak vybrali ženy a dívky vhodné k sexuálnímu otroctví a ty přesunuli do Syrty. „Modlila jsem se, abych zemřela. Protože smrt je lepší než život v Islámském státě. Také jsme skočili ze třetího patra,“ vzpomíná dále ve videu agentury Reuters Eritrejka.

Skok z okna ale dívka i její matka přežily. A dnes už jsou za to rády. „Nemohu popsat, jak jsem teď šťastná. Jsem opravdu šťastná. Nečekala jsem, že se ještě někdy dostanu ze zajetí Islámského státu.”

Boj o Syrtu

Syrta byla od roku 2015 hlavní baštou Islámského státu v Libyi. Nyní je z ní však skoro vytlačen a drží už jen jedinou čtvrť.

Ofenziva proti Syrtě vedená Američany podporovanými jednotkami vlády národní jednoty začala v květnu. Na začátku června se už dokázaly dostat na kraj města a ovládnout most na západním předměstí. Během léta se jim dařilo s přestávkami postupovat. Na začátku října se podařilo vládním silám rozdělit enklávu drženou radikály na dvě samostatné kapsy. Čtvrť 600, kde je 600 bytů, se jim podařilo dobýt v sobotu, takže se radikálové stáhli do poslední čtvrti Džiza. Při ofenzivě bylo osvobozeno několik zahraničních rukojmích, mimo jiné dva Turci, Egypťan a 11 zotročených eritrejských žen.

Z Eritreje utíkají lidé před diktaturou. Do Evropy se ale mohou dostat nejsnáze přes Libyi, kde jim hrozí, že upadnou do rukou radikálů a ti je zotročí.

Reklama

Výběr článků

Načítám