Hlavní obsah

Francie požaduje potrestání užití chemických zbraní v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault v sobotu požádal Radu bezpečnosti OSN, aby přijala rezoluci odsuzující používání chemických zbraní v Sýrii a aby vyhlásila sankce proti pachatelům těchto „nelidských činů”.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault

Článek

Ministr zahraničí tak podle agentury AFP reagoval na páteční zprávu expertů OSN, podle nichž syrská armáda nejméně třikrát použila proti svým protivníkům chemické látky.

Už letos v srpnu odborníci OSN uvedli, že existuje dostatek informací pro tvrzení, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které 21. dubna 2014 uvolnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

„Syrská armáda stejně jako Islámský stát použila chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu nejméně třikrát. Tyto činy jsou nelidské a nepřijatelné,” reagoval francouzský ministr zahraničí ve svém prohlášení.

„Přál bych si jasné odsouzení těchto trestných činů prostřednictvím rezoluce Rady bezpečnosti OSN a uložení sankce proti jejich pachatelům,” dodal Ayrault. Francie se podle něj nesmíří s tím, aby používání chemických zbraní v Sýrii, které bylo nyní mimo veškerou pochybnost prokázáno, zůstalo nepotrestáno. „Vyzýváme všechny naše partnery v Radě bezpečnosti, aby na sebe vzali odpovědnost,” dodal.

Washington, Paříž a Londýn již v minulosti vyzývaly k sankcím proti pachatelům útoků chemickými zbraněmi v Sýrii, zejména proti příslušníkům režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Ale syrská vláda, která je chráněna ruským spojencem s právem veta v RB OSN, veškerá obvinění popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám