Hlavní obsah

Irácká armáda bojuje o křesťanskou Hamdáníju, islamisty v Kirkúku porazila policie

– Mosul/Kirkúk

Irácká armáda v sobotu zahájila další operaci při ofenzivě vůči takzvanému Islámskému státu (IS) v Mosulu. Bojuje o nedaleké, převážně křesťanské město Hamdáníja, jehož obyvatelé už dříve před islamisty uprchli, informovala světová média. Radikály, kteří v pátek zabili ve 120 kilometrů vzdáleném Kirkúku téměř padesát lidí, irácká policie zlikvidovala.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Tvrdé střety iráckých bezpečnostních složek a islamistických radikálú v Kirkúku jsou u konce.

Článek

Hamdáníja leží zhruba 20 kilometrů jihovýchodně od Mosulu. Radikálové ale přístupové cesty k Mosulu zaminovali, což postup armády ztěžuje. Kromě toho se irácké a kurdské síly od zahájení ofenzivy v pondělí potýkají s odstřelovači a sebevražednými útočníky v autech.

Bojů o Mosul, poslední velkou baštu IS, se účastní irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové. Ve městě je asi 1,5 miliónu lidí a odhaduje se, že IS tam může mít až 6000 svých bojovníků. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná měsíce.

V sobotu přiletěl do Iráku na neohlášenou návštěvu americký ministr obrany Ashton Carter, který chce s iráckou vládou a velitelem mezinárodní koalice jednat o ofenzivě vůči IS v Mosulu.

V Kirkúku klid

Představitel irácké policie řekl agentuře AP, že všichni útočníci IS z Kirkúku byli zabiti nebo se sami vyhodili do povětří. U provinční správní budovy, v jejímž okolí byly boje nejtěžší, byl v sobotu ráno klid.

Zatím není jasné, kolik bojovníků IS v Kirkúku útočilo. Smyslem akce mohlo být podle AP odvrátit pozornost od Mosulu. Při útocích v Kirkúku zabili bojovníci IS nejméně 46 lidí, řekl agentuře AFP irácký představitel.

Guvernér provincie Kirkúk Nadžmaddín Karím v pátek řekl, že se IS snaží otevřít novou frontu. Přiznal, že ve městě Islámský stát zřejmě zmobilizoval spící buňky svých bojovníků.

Zpravodajská stanice CNN v sobotu s odvoláním na zdroj z iráckých tajných služeb na svém webu napsala, že ozbrojenci z IS zastřelili ve čtvrtek a v pátek v Mosulu 284 mužů a chlapců. Ty údajně shromáždili v blízkosti a uvnitř města, aby jim sloužili jako živé štíty. Na půdě někdejší zemědělské univerzity na severu města je pak zastřelili a pohřbili v hromadném hrobě, uvedl zdroj. Mezi oběťmi bylo podle zdroje CNN několik dětí. CNN dodala, že zprávu nemohla nezávisle ověřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám