Hlavní obsah

Islámský stát zaútočil v iráckém Kirkúku na hotel a elektrárnu

Kirkúk
Aktualizováno

Sebevražední atentátníci Islámského státu zaútočili v pátek ráno v Kirkúku na několik cílů. Město držené kurdskými silami patří k relativně bezpečným místům v Iráku. Radikálové napadli elektrárnu a několik policejních stanic. Podle AFP si útok vyžádal 16 mrtvých, napsala agentura AFP. Organizace Islámský stát oznámila, že se jeho bojovníkům podařilo proniknout na radnici a obsadili hotel, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zaútočil v iráckém Kirkúku na hotel a elektrárnuVideo: Reuters

 
Článek

Atentátníci odpálili nejméně tři auta plná výbušnin, řekl agentuře Rudaw místní policejní náčelník Sarhad Kádir. „IS napadl budovu bezpečnostních sil a bývalou policejní stanici,“ dodal.

Podle CNN se akce účastnilo asi třicet bojovníků IS. Ve městě obsadili asi tři budovy. Nejtvrdší střet byl u místní elektrárny Dabiz, kde několik útočníků obsadilo prázdnou budovu. V areálu elektrárny také zabili deset zaměstnanců. Čtyři útočníky se podařilo zabít, uvedl Nadžmaldin Karim, guvernér Kirkúku. „Očekávalo se, že spící buňky IS by mohly zaútočit v Kirkúku. Nyní začala ofenzíva na Mosul a oni takto chtějí posílit svou morálku,“ řekl Karim.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Kurdští pešmergové se v Kirkúku kryjí za kameny.

Popřel však tvrzení IS, že by se útočníkům podařilo proniknout na radnici. „Útočníci nebyli schopni ovládnout žádnou vládní budovu ani do ní vstoupit,“ řekl. Domnívá se, že se atentátníci dostali do města s uprchlíky z Havídži.

Foto: Mapy.cz

Policejní velitel Kadir tvrdí, že při útoku hrála důležitou roli takzvaná pátá kolona: „Někteří lidé v Kirkúku kolaborují s IS.“

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Příslušník kurdských pešmergů běží na místo, kde zaútočil Islámský stát.

Ve městě byl vyhlášen zákaz vycházení, který platí až do odvolání. Obyvatelům policejní velitel Kadir vzkázal, aby „zůstali doma, dokud nebude situace pod kontrolou“.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Vojenská vozidla kurdských pešmergů na místě útoku Islámského státu

Reklama

Výběr článků

Načítám