Hlavní obsah

Spojené státy zaútočily v Jemenu

Washington
Aktualizováno

Americké námořnictvo podniklo v noci na čtvrtek raketové útoky na tři pobřežní radarová místa v Jemenu kontrolovaná šíity. Jde o odvetu za ostřelování amerického torpédoborce USS Mason plujícího u jemenského pobřeží. Palba na něj byla vedena z oblastí obsazených vzbouřenými šíitskými Húsíi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Spojené státy zaútočily na radary v Jemenu Video: AP

 
Článek

Na Jemen vypálil střely s plochou dráhou Tomahawk okolo čtvrté ráno místního času americký torpédoborec USS Nitze. Akci schválil prezident Barack Obama, uvedla televize ABC.

„Brzo ráno místního času zasáhla americká armáda tři radarové stanice na pobřeží Rudého moře v oblasti kontrolované Húsíi,“ řekl mluvčí Pentagonu Peter Cook s tím, že stanice byly zničeny. Nacházely se v odlehlých oblastech, takže nehrozilo, že by si útoky vyžádaly civilní oběti.

Foto: Peter Foley, Reuters

Archivní snímek lodi USS Nitze

„Tyto omezené sebeobranné útoky se uskutečnily za účelem ochrany našich osob, našich lodí a našeho práva na svobodnou plavbu na důležité námořní trase,” dodal Cook.

Pohrozil dalšími případnými odvetnými útoky, pokud bude pokračovat palba na lodě v úžině Báb al-Mandáb: „Spojené státy budou nadále adekvátně reagovat na jakékoliv ohrožení našich lodí a komerční přepravy a budou udržovat naši svobodnou plavbu v Rudém moři, v Báb al-Mandáb a kdekoli jinde.“

Palba na americký torpédoborec 

Spojené státy zaútočily na Jemen krátce poté, co byl ve středu podruhé během týdne ostřelován torpédoborec třídy Arleigh Burke USS Mason. [celá zpráva]

Už v neděli na něj byly vypáleny dvě rakety a loď musela podniknout úhybné manévry a vypálit dvě antirakety SM-3 a jednu střelu Seasparrow. [celá zpráva] Podle amerických zjištění byla palba vedena z míst okupovaných šíity a americká loď byla zřejmě detekována s pomocí radarových stanic, které obsadili Húsíové.

Foto: US Navy, Reuters

Torpédoborec USS Mason u Ománu

Húsiové už 1. října zaútočili raketami na rychlý katamarán Spojených arabských emirátů HSV-2 Swift plující v průlivu Báb al-Mandáb a ty jej vážně poškodily. Loď vzplála. Poté byl do oblasti vyslán USS Mason.

Útoky na americký torpédoborec zřejmě souvisí s náletem letadel koalice vedené Saúdskou Arábií na pohřeb otce vysokého představitele šíitů, při kterém bylo zabito 140 lidí. [celá zpráva]

Spojené státy kvůli tomuto náletu oznámily, že zváží další vojenskou podporu režimu v Rijádu. [celá zpráva]

Povstání proti prezidentovi

V Jemenu probíhá občanská válka. Proti prezidentovi Abdu Mansúrovi Hádímu povstali šíité a zastánci předchozí hlavy státu Alího Sáliha. V roce 2014 dobyly jejich milice hlavní město Saná a dále postupovaly.

Když se přiblížily k Adenu a prezident musel utéci do Saúdské Arábie, Rijád s podporou dalších arabských zemí, mezi nimiž jsou i Spojené arabské emiráty, zahájil útoky na vzbouřence. Při náletech opakovaně letadla této koalice zasáhla nemocnice a zdravotnická zařízení.

Podle OSN již v bojích zahynulo přes 10 tisíc lidí, většinou civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám