Hlavní obsah

Saúdové přiznali útok na pohřební hosty v Jemenu

– Londýn/Rijád
Novinky, rei

Saúdská diplomacie soukromě přiznala, že za sobotním náletem na smuteční hosty pohřbu v jemenském hlavním městě Saná bylo letadlo saúdského letectva. S odkazem na nejmenovaného zástupce britské vlády to v úterý uvedl server BBC.

Foto: ČTK/AP

Forenzní experti zkoumají vybombardovanou budovu v Saná.

Článek

„Saúdské tajné služby mají v Jemenu mnoho informátorů, takže by věděly, že se pohřbu účastní také několik předáků povstalců z kmene Húsíů, proti nimž Saúdská Arábie bojuje, stejně jako vůdci spojeneckých kmenů,“ napsala BBC. Podle ní zatím není jasné, jestli pilot shodil bomby na základě vlastní iniciativy, anebo mu to přikázali nadřízení.

Rijád odmítl záležitost veřejně komentovat. Uvedl, že se vyjádří teprve po důkladném zkoumání letových záznamů a výslechu svědků.

Při náletu bylo zabito 140 lidí a více než 500 dalších bylo zraněno. Saúdská Arábie původně odpovědnost za útok odmítla.

Lidskoprávní organizace volají po nezávislém vyšetřování. K tomu se chystá skupina 14 států, do níž patří i řada arabských spojenců Saúdské Arábie. Velká Británie podle BBC zvažuje, že by se k vyšetřování připojila. Britové dodávají Saúdům množství zbraní a v souvislosti s rostoucím počtem civilních obětí v Jemenu kvůli tomu čelí sílící kritice. [celá zpráva]

Občanská válka v Jemenu začala před dvěma lety. Saúdové s podporou arabských spojenců v něm bojují po boku vlády, zatímco šíitské rebely podle nich podporuje Írán. O život přišlo až 10 000 lidí, uvádí OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám