Hlavní obsah

Na americký torpédoborec vypálili z Jemenu dvě rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě rakety zamířily v neděli večer z Jemenu na americký torpédoborec USS Mason, který operuje v oblasti v Perském zálivu. Ani jedna ho nezasáhla. Střely letěly z míst ovládaných vzbouřenými šíitskými Húsíi, ti však palbu popřeli.

Foto: ČTK/AP

Torpédoborec USS Mason na Blízkém východě

Článek

Zástupce šíitských povstalců sdělil Reuters, že jeho hnutí neútočilo na „žádnou loď v jemenských vodách”.

„Když USS Mason kolem sedmé večer místního času prováděl rutinní operaci v mezinárodních vodách Rudého moře u jižního pobřeží Jemenu, detekoval během šedesáti minut dvě střely. Obě rakety dopadly do vody dříve, než zasáhly loď,“ řekl mluvčí Pentagonu Jeff Davies. „Naši námořníci nebyli zraněni a loď nebyla poškozena,“ dodal. K místu odpálení uvedl: „Dospěli jsme k závěru, že rakety byly vystřeleny z oblasti kontrolované Húsíi.”

Foto: Reuters

Americký torpédoborec USS Mason na archivním záběru

Nejmenovaný představitel amerického ministerstva obrany dodal pro NBC, že kvůli první střele torpédoborec provedl obranné manévry. Není ale jisté, zda právě kvůli nim unikl zásahu. Není ani jasné, zda byl cílem skutečně torpédoborec, i když rakety letěly směrem k němu, dodal mluvčí námořnictva Ian McConnaughey.

Loď třídy Arleigh Burke neodpověděla na útok palbou ani se nestáhla. USS Mason se nadále plaví u jižního pobřeží Jemenu jižně od průlivu Báb al-Mandáb, který odděluje Adenský záliv od Rudého moře. Vyslán tam byl se sesterskou lodí USS Nitze kvůli útoku na loď Spojených arabských emirátů z 1. října. Šíité na ni zaútočili raketami z člunů a vážně ji poškodili. Podle nich šlo o vojenské plavidlo. Emiráty ale tvrdí, že loď vezla humanitární pomoc. Útok označily za teroristický čin.

Foto: Reuters

Torpédoborec USS Mason (DDG 87) připlouvá na Floridu.

Rakety na USS Mason byly vypáleny poté, co v sobotu bylo při náletu na Saná zabito přes 140 smutečních hostů účastnících se pohřbu otce jednoho z vysokých představitelů vzbouřených šíitů. [celá zpráva]

Povstalci útok připsali koalici vedené Saúdskou Arábií. Koalice vinu odmítla. [celá zpráva]

Spojené státy následně oznámily, že začaly přehodnocovat svou podporu Rijádu. [celá zpráva]

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Vyhořelá auta po náletu na Saná

Bývalý jemenský prezident Ali Sálih, který šíity podporuje, poté vyzval k útokům na Saúdskou Arábii.

Už v sobotu byla vypálena na území Saúdské Arábie balistická raketa, která dopadla u Taífu, kde se nachází letecká základna Krále Fahda, kterou využívá i americké letectvo.

Podle saúdskoarabských představitelů nezpůsobila střela žádnou škodu. K jejímu vystřelení se přihlásili vzbouření Húsíové s tím, že šlo o raketu Vulkán-1, odvozenou od ruského scudu. Tento typ šíité vypálili na Saúdskou Arábii několikrát, předchozí střely byly zničeny antiraketami Patriot, tato však dolétla 520 kilometrů za hranici, uvedla Al-Džazíra.

Reklama

Výběr článků

Načítám