Hlavní obsah

USA kritizují Saúdskou Arábii kvůli náletu na pohřeb v Jemenu

Washington

Spojené státy začaly přehodnocovat svou podporu koalice vedené Saúdskou Arábií, kterou šíitští vzbouřenci obviňují ze zabití a zranění stovek lidí při sobotním bombardování v jemenské metropoli Saná. Oznámil to mluvčí Národní bezpečnostní rady amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Lidé nakládají tělo jedné z oběti náletu na Saná

Článek

„Bezpečnostní spolupráce se Saúdskou Arábií není bianco šekem. Ve světle tohoto a dalších nedávných incidentů (v Jemenu) jsme zahájili okamžité přehodnocení naší již nyní výrazně snížené podpory koalice vedené Saúdskou Arábií,” citovaly v neděli  tiskové agentury mluvčího bezpečnostní rady Neda Priceho.

Saúdskou Arábií vedená koalice vinu odmítla. Oznámila, že žádný nálet nepodnikla. Nabídla, že se zapojí k americkému vyšetřování náletu. „Tým vyšetřovatelů je připraven využít znalecký posudek americké strany,” uvádí se v jejím prohlášení.

Nálet podle představitele OSN v regionu Jamieho McGoldricka zabil více než 140 smutečních hostí na pohřbu otce člena povstalecké šíitské vlády v Saná. Zraněno bylo dalších více než 525 lidí. [celá zpráva]

Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih, který má stále značný vliv v armádě a je klíčovým spojencem šíitského hnutí, vyzval v neděli k mobilizaci a eskalaci útoků proti Saúdské Arábii: „Vyzývám všechny syny tohoto národa, aby se této agresi vší silou postavili a přišli do přední linie. Ministerstvo obrany a vnitra i vedení armády musí učinit nezbytné kroky k bojové připravenosti na hranici (se Saúdskou Arábií).”

Reklama

Výběr článků

Načítám