Hlavní obsah

Saúdové bombardovali pohřeb v Jemenu, přes 80 mrtvých

Saná

Jedno z letadel koalice vedené Saúdskou Arábií vypálilo v sobotu rakety na pohřební síň v jemenské metropoli Saná. Tam se právě konal pohřeb otce ministra vnitra vlády vzbouřenců z řad šíitských Húsíů. Nálet budovu zcela zničil, zahynulo přes osmdesát truchlících a zraněno jich bylo asi 500.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Při náletu byla smuteční síň zcela zničena.

Článek

Čísla obětí se liší podle zdrojů, BBC uvádí s odvoláním na vládní úřady 82 mrtvých a 500 zraněných, Reuters  dohromady 450 mrtvých a zraněných a Al-Džazíra s odvoláním na novináře Yemen Post Hakima Masmariho 130 zabitých a 300 zraněných. Mezinárodní výbor Červeného kříže oznámil, že připravil tři sta pytlů na těla.

Podle svědků byly vypáleny nejméně dvě rakety hned po začátku pohřbu. Jedna dopadla opodál, ale další prolétla síní, v níž se právě konal pohřeb. V místě pak propukl požár. Jemenský expert Hajkal Bafana uvedl, že byly vypáleny čtyři rakety: „Pozoroval jsem nálety, které byly podniknuty asi 1,5 km od mého domu. Nejprve použili běžnou střelu, která prorazila střechu. Druhá byla zápalná, která vypálila celý sál. Třetí raketa zasáhla první záchranáře.”

Mezi oběťmi je mnoho vojenských a bezpečnostních činitelů povstalecké vlády i jejich spojenců, lidí loajálních předchozímu prezidentovi Alímu Abdulláhi Salíhovi. Podle Masmariho byl zabit i starosta Saná Abdal Kadir Hilal. Zatím není jasné, zda zahynul i ministr vnitra vzbouřenců Džalál Ruwajšán, jehož otec skonal v pátek přirozenou smrtí. Pohřbu se účastnil.

Svědci agentuře Reuters popisovali, jak vozy záchranné služby odvážely zraněné. Jeden ze záchranářů řekl, že ve zničené budově viděl zohavená a zuhelnatělá těla. Jejich počet však neupřesnil. Další záchranář popsal scénu jako „jezero krve”.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Škody po náletu na smuteční síň v Saná

Nálet se uskutečnil den poté, co byl při ofenzívě vládních vojsk proti Húsíúm východně od metropole Saná zabit generál major vládních vojsk Abdul Rab Šadadi. Spolu s ním padli při raketovém útoku i tři další velitelé.

Konflikt v Jemenu začal v březnu roku 2014, kdy šíitští povstalci obsadili metropoli Saná a začali postupovat za podpory lidí loajálních Sálihovi na západ a jih země.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Vyhořelá auta po náletu na Saná

Loni v březnu do konfliktu vstoupila arabská koalice pod vedením Saúdské Arábie. Hájí zájmy jemenské vlády prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího, která se musela na čas uchýlit do exilu v Rijádu.

Podle OSN již v bojích zahynulo přes 10 000 lidí, většinou civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám