Hlavní obsah

Žádné uprchlické tábory tu nechceme. Libye odmítá návrh Zemana a dalších

Tripolis

Žádné tábory pro migranty, kteří se chtějí dostat do Evropy, Libye zřizovat nebude a evropští politici, kteří to navrhují, včetně českého prezidenta Miloše Zemana, jsou vzdáleni realitě, prohlásil ve čtvrtek ministr zahraničí mezinárodně uznávané vlády v Libyi Muhammad Táhá Sijála. Podle něj by takový projekt znamenal, že Evropská unie „odmítá převzít svou odpovědnost a chce ji přenést na (libyjská) bedra”.

Foto: Reuters

Běženci v Libyi

Článek

Rovněž skutečnost, že Libyí stále zmítá občanská válka, je důvodem, proč je taková myšlenka "na hony vzdálená realitě v terénu", dodal podle agentury AFP Sijála, který se účastní jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni.

Politici některých evropských zemí, včetně Rakouska a Maďarska, chtějí podle AFP uzavřít s Libyí dohodu umožňující, aby se migranti, kteří již prošli jejím územím a dostali se do Evropy, mohli na její území vracet. Šlo by o podobnou dohodu, jaká byla uzavřena v březnu s Tureckem.

Návrhy zahrnují výstavbu obřích táborů financovaných a spravovaných Unií, kde by uprchlíci mohli žádat o azyl v Evropě a čekat na případné schválení.

Z moře vytáhli 4,5 tisíce lidí za jediný den

Od začátku roku odcestovalo do Evropy přes Středozemní moře více než 300 tisíc migrantů a uprchlíků. Dalších 235 tisíc lidí se v Libyi k cestě do Itálie teprve chystá, uvedl na konci září vyslanec OSN v zemi Martin Kobler.

V úterý vytáhli záchranáři z moře u libyjského pobřeží dalších 4655 migrantů plujících z Libye do Itálie a také 28 mrtvých běženců. Od pondělka bylo na cestě z Libye do Itálie z přeplněných vratkých člunů převezeno do bezpečí přes 10 000 lidí. Nejméně padesát lidí se za dva dny ve Středozemním moři na cestě z Libye do Evropy utopilo.

Podle agentury Reuters pašeráci lidí z Afriky nyní využívají teplého počasí v oblasti, aby přepravili z Libye co nejvíce lidí, a maximalizovali tak své zisky.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo letos do Itálie z afrického pobřeží na 142 000 migrantů. Za celý loňský rok jich přitom přes Středozemní moře do Itálie připlulo téměř 154 000. Asi 3100 lidí již letos na cestě za lepším životem z Afriky do Itálie v moři zahynulo.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Antické památky v libyjském městě Sabratha

Zeman v rozhovoru, který vyšel v neděli v listu Financial Times, doporučil deportovat ekonomické uprchlíky z Evropy do "prázdných míst" v severní Africe nebo na "neobydlené řecké ostrovy". Na nich přitom nejsou žádné zdroje pitné vody, proto jsou neobydlené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám