Hlavní obsah

Letecké útoky na Aleppo se omezí, slíbila syrská armáda

Vrchní velení syrské armády ve středu oznámilo, že omezí letecké údery na Aleppo, aby zlepšilo tamní humanitární situaci a umožnilo ohroženým civilistům odejít. Podle prohlášení, jež citovala syrská státní média, povstalci drží ve východním Aleppu obyvatele města jako živé štíty. Omezení leteckých útoků civilistům umožní odejít do bezpečí.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Zničené město Aleppo

Článek

"Po úspěšných armádních operacích v Aleppu a po přerušení všech zásobovacích tras teroristů se velení rozhodlo omezit počet leteckých a dělostřeleckých útoků na pozice teroristů," uvedlo armádní velení. Za "teroristy" jsou v prohlášeních Damašku označováni odpůrci syrského režimu.

Aleppo je od roku 2012 rozděleno na vládní a opoziční část. Krátké příměří skončilo 19. září, od té doby tam podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) přišlo o život 420 lidí.

Východní část města je v obležení a kamióny s pomocí se tam nemohou dostat. OSN odhaduje, že až polovina z 275 tisíc obyvatel východního Aleppa chce kvůli nedostatku jídla odejít. Spojené státy a další západní země viní syrskou armádu a Rusko z bombardování civilistů a také zdravotnických zařízení. Rusko a Damašek tvrdí, že útočí pouze na povstalce.

Syrská opozice dnes podle agentury AP oznámila, že na severu města násilí dosáhlo "rozměrů genocidy". Povstalci, kteří mají části města pod kontrolou, ale prý pozice nevyklidí. Boje tak mohou trvat týdny i měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám