Hlavní obsah

Válka v Sýrii znovu eskaluje, vrátily se ruské bombardéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko znovu posiluje svoji leteckou základnu Hmejmím v Sýrii a vrátilo na ni několik svých bitevníků a bombardérů, které odvolalo na jaře. O tom, že letka strojů Suchoj Su-24 a Su-34 už dorazila na místo, informoval v pátek deník Izvestija. Je to další doklad eskalace napětí v Sýrii poté, co tam minulý týden zkolabovalo příměří.

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-24 na syrské základně Hmejmím

Článek

Rusko podle listu reaguje na náznaky Spojených států, že v důsledku krachu příměří a bombardování města Aleppa, kde uvázly statisíce civilistů, přehodnocují situaci v Sýrii a chystají plán B. [celá zpráva]

Agentura Reuters to hodnotí jako známku rostoucí podpory armádě syrského prezidenta Bašára Asada, která postupuje na kdysi nejlidnatější město Aleppo.

Izvestija o návratu ruských bojových letounů do Sýrie informovala s odkazem na nejmenovaného zástupce ruské armády. Podle tohoto zdroje jsou připraveny na návrat do Sýrie také bitevníky Su-25, které se Rusům osvědčily už v afghánské válce v 80. letech.

„Bude-li třeba, bude letecká skupina do dvou tří dnů rozšířena,“ uvedl zdroj a dodal, že už byly vyčleněny konkrétní stroje Su-25 a jejich posádky, které jsou připraveny k okamžitému návratu na Hmejmím.

Zpráva neuvádí, kolik letadel Rusové v Sýrii mají.

Část leteckého kontingentu Ruské federace byla ze Sýrie odvolána letos v březnu. Prezident Vladimir Putin ovšem už tehdy varoval, že letadlům v případě potřeby nařídí návrat.

Související téma:

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-24 přistává po útocích v Sýrii na základně Hmejmin

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská armáda útočí na Aleppo ze čtyř stran

Syrská armáda útočí na Aleppo ze čtyř směrů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na opozici. V úterý probíhají tvrdé boje zejména v jihozápadní části Aleppa,...

Výběr článků

Načítám