Hlavní obsah

Izrael a světoví lídři dali v Jeruzalémě poslední sbohem Šimonu Peresovi

Jeruzalém

Židovský stát a politici z celého světa se v pátek rozloučili s posledním z „otců zakladatelů” a bývalým izraelským prezidentem Šimonem Peresem. Do Jeruzaléma, kde se pohřeb konal, neváhalo přicestovat 70 světových státníků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy. Kromě politiků se obřadu na Herzlově vrchu účastnily tři tisíce smutečních hostů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinský prezident Abbás a izraelský premiér Netanjahu si na Peresově pohřbu podali ruceVideo: Reuters

 
Článek

„Tohle je smutný den, Šimone, smutný den. Vaše vysněná cesta, která začala ve Višiněvě, končí v Jeruzalémě, našem hlavním městě, což byl sen, který se stal realitou. Vaše smrt je obrovskou osobní i národní ztrátou. Je to také konec jedné éry. Éry velikánů, jejichž životní příběhy jsou příběhy sionistického hnutí a státu Izrael,” řekl na Peresově pohřbu současný izraelský prezident Reuven Rivlin. Šimon Peres byl podle něj opravdovým vizionářem, patriotem a mužem činu.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Současný izraelský prezident Reuven Rivlin nad rakví Šimona Perese

Ve stejném duchu se nesl i smuteční projev izraelského ministerského předsedy Benjamina Netanjahua. „Není tajemstvím, že jsme se Šimonem byli političtí rivalové, ale stali se z nás blízcí přátelé. To, že se s ním přišlo rozloučit tolik lídrů z celého světa, je důkazem jeho optimismu,“ řekl o Peresovi Netanjahu a nazval ho „otcem zakladatelem“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama, Bill Clinton, princ Charles, Tony Blair a další světoví politici se účastní Peresova pohřbu Video: Reuters

Americký prezident Barack Obama vyzdvihl Peresovu moudrost a rozvahu. Byl to podle jeho slov poslední představitel izraelské zakladatelské generace. „V mnoha ohledech mi připomínal další velikány dvacátého století, se kterými jsem měl tu čest se setkat. Nelsona Mandelu, ženy, jako je Její Veličenstvo královna Alžběta. Lidé, jež toho prožili tolik. Byli to lidé, kteří mluví s velkou hloubkou a znalostmi. Nepotřebují se uchylovat ke zkratkám,” zavzpomínal šéf Bílého domu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Barack Obama pronáší smuteční řeč na pohřbu Šimona Perese.

Přijel i Abbás, je to gesto, chválil Obama

Pohřeb se za mimořádných bezpečnostních opatření [celá zpráva] konal od pátečních 8 hodin na jeruzalémském Herzlově vrchu. Zúčastnilo se ho mimo jiné dvacet prezidentů, pět dalších hlav států, patnáct ministrů zahraničí. Česko vyslalo premiéra Bohuslava Sobotku a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD).

Mezi hosty byl i palestinský vůdce Mahmúd Abbás, kterého radikální organizace Hamás žádala, aby účast odvolal. Abbás nebyl na oficiální návštěvě Jeruzaléma od roku 2010. Podle palestinských zdrojů chtěl Abbás svou účastí dát najevo, že Palestinci stojí o mír a že si váží lidí, jako byl Peres.

Přítomnost palestinského vůdce ve svém proslovu výslovně ocenil Obama. „Jeho přítomnost je gestem a připomenutím nedokončeného procesu míru,“ prohlásil.

S bývalým prezidentem se mohla rozloučit i veřejnost. Ve čtvrtek byla rakev s jeho ostatky po celý den vystavena na nádvoří před Knesetem a Peresovi se tam přišlo poklonit na 50 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průvod smutečních hostů doprovodil z Knesetu rakev s ostatky PereseVideo: Reuters

Šimon Peres zemřel ve středu ve věku 93 let. [celá zpráva] Patřil k nejvýznamnějším izraelským politikům. Dvakrát zastával funkci premiéra, v letech 2007 až 2014 byl hlavou státu.

V roce 1994 spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem získal Nobelovu cenu za mír za historickou mírovou dohodu s Palestinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám