Hlavní obsah

Světoví lídři se sjeli do Jeruzaléma na pohřeb Perese, chrání je Šin Bet

Jeruzalém
Aktualizováno

Do Izraele se na pohřeb jednoho ze zakladatelů židovského státu a jeho pozdějšího prezidenta Šimona Perese sjeli státníci z celého světa. Izraelské bezpečnostní složky, v čele s vnitřní bezpečnostní službou Šin Bet, dostaly úkol, jaký nemá obdoby. Musely narychlo naplánovat, jak ochránit 70 světových státníků včetně toho nejstřeženějšího - amerického prezidenta Baracka Obamy - a další 3000 smutečních hostů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama, Bill Clinton, princ Charles, Tony Blair a další světoví politici se účastní Peresova pohřbu Video: Reuters

 
Článek

Velké obavy dělají Izraelcům možné útoky takzvaných osamělých vlků. Šin Bet proto ve spolupráci se všemi dalšími bezpečnostními složkami vytvořila kolem státníků „zjevné i skryté obranné kruhy“, napsal list The Jerusalem Post.

Šin Bet také preventivně zadržela několik židovských a palestinských extremistů, v Jeruzalémě zůstalo uzavřeno mnoho silnic.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští policisté vyklízejí ulici, po níž projede kolona se státníky.

Ministr pro veřejnou bezpečnost Gilad Erdan ujistil, že jsou bezpečnostní složky připraveny a Šin Bet spolupracuje s tajnými službami z celého světa. „Stále jsme ale ve velmi citlivé fázi zahrnující teroristické hrozby a podněcování (k násilí) na sociálních sítích,“ konstatoval Erdan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Světoví lídři se sjeli do Jeruzaléma na pohřeb Perese, chránit je bude Šin Bet Video: Reuters

Šin Bet oznámila, že „bezprecedentní“ operaci povede jednotka ochrany VIP osob, zapojí se ale stovky agentů a tisíce policistů a vojáků. Zvláštní režim bude kromě Herzlova vrchu platit také na Ben Gurionově letišti, v Knesetu (parlamentu) a v hotelích, kde budou státníci ubytováni.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Americký prezident Barack Obama a izraelský premiér Benjamin Netanjahu na pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese.

Přijel i Abbás

Pohřeb se koná od pátečních 8 hodin na jeruzalémském Herzlově vrchu. Účastní se ho mimo jiné dvacet prezidentů, pět dalších hlav států, patnáct ministrů zahraničí. Česko zastupují premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průvod smutečních hostů doprovodil z Knesetu rakev s ostatky PereseVideo: Reuters

Mezi hosty je i palestinský vůdce Mahmúd Abbás, kterého radikální organizace Hamas žádala, aby účast odvolal. Abbás nebyl na oficiální návštěvě Jeruzaléma od roku 2010. Podle palestinských zdrojů chce Abbás svou účastí na Peresově pohřbu dát najevo, že Palestinci stojí o mír a že si váží lidí, jako byl Peres. 

Rakev s ostatky doprovodili k bráně před parlamentem nejbližší příbuzní. Poté byla převezena na státní hřbitov na Herzlově vrchu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Průvod smutečních hostů doprovodil z budovy parlamentu rakev s tělem Šimona Perese.

Ve čtvrtek byly ostatky po celý den vystaveny na nádvoří před Knesetem a Peresovi se tam přišlo poklonit na 50 tisíc lidí. 

Šimon Peres zemřel ve středu ve věku 93 let. [celá zpráva] Patřil k nejvýznamnějším izraelským politikům. Dvakrát zastával funkci premiéra, v letech 2007 až 2014 byl hlavou státu.

V roce 1994 spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem získal Nobelovu cenu za mír za historickou mírovou dohodu s Palestinci.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Britský princ Charles a francouzský prezident Francois Hollande na pohřbu bývalého izraelského

Šin Bet

Šin Bet je izraelská bezpečnostní služba známá také pod názvem Šabak, což je akronym počátečních písmen hebrejského výrazu Šerut ha-Bitachon ha-Klali (שירות הביטחון הכללי), tedy Všeobecná bezpečnostní služba.

Jedná se o orgán zaměřený na vnitřní bezpečnost podobný britské MI5 či americkému FBI. V rámci boje proti vnitřnímu nepříteli sleduje jak arabské, tak židovské extremisty. Plní také úlohu kontrarozvědky. Je odpovědný za ochranu politických představitelů, vládních budov a za bezpečnost izraelských leteckých spojů.

Patří mezi tři hlavní izraelské bezpečnostní instituce spolu s Mossadem (zahraniční rozvědka) a Amanem (vojenská rozvědka).

Reklama

Výběr článků

Načítám