Hlavní obsah

Islámský stát už nemá v Iráku pod kontrolou jediný ropný vrt, tvrdí vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extremisté z Islámského státu (IS) ztratili veškerou kontrolu nad ropnými vrty v Iráku. Poslední islamisté byli vyhnáni z těžební oblasti u Kirkúku vládními silami podporovanými USA minulý týden, informovala ve středu agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo energetiky.

Foto: Profimedia.cz

Irácký voják před útokem na Kajáru

Článek

Radikálové z IS přišli minulý čtvrtek o oblast Širkat u Kirkúku a minulý měsíc o ropná pole Kajára jižně od Mosulu v rámci irácké ofenzívy na největší město, které je dosud v rukou IS.

Islámský stát si tak bude muset najít jiné zdroje příjmů jako například zvýšení daní a poplatků v ovládaných oblastech, uvedl představitel bezpečnostních složek Muthana Jbara agentuře Reuters.

Zbývá dobýt Nadžmu

Irácké síly ještě musí dobýt ropné pole Nadžma nedaleko Kajáry, to však IS kvůli vládním útokům a náletům nemůže využívat. „Nadžma musí být ještě osvobozena, protože některá místa jsou v zóně konfliktu. Ve skutečnosti je však extrémně těžké (pro IS) těžit a pašovat ropu, když naše síly postupují na Mosul,“ citovala Reuters mluvčího ministerstva energetiky Ásima Džiháda.

Islámský stát vyhlásil chalífát nad oblastmi v Iráku a Sýrii v roce 2014, ale po Američany podporované ofenzívě ztratil rozsáhlá území. V Sýrii však stále ovládá množství ropných polí. Hlavním zdrojem příjmu IS je právě ropa, ale také výběr daní, vydírání a výběr výkupného.

Reklama

Výběr článků

Načítám